Stanković:Svi haški optuženici loše

Ministar zdravlja Zoran Stanković kaže da su skoro svi srpski optuženici u Hagu u lošem zdravstvenom stanju, uključujući i Vojislava Šešelja i Ratka Mladića.

Izvor: Tanjug

Petak, 16.03.2012.

00:18

Default images

Stanković je na RTS-u rekao da su pored Šešelja i Mladića u teškom zdravstvenom stanju i Jovica Stanišić, Vladimir Lazarević, Nebojša Pavković, Dragoljub Ojdanić, naglasivši da su oni zbog problema sa zdravljem u više navrata boravili u Srbiji. Svima se pred Haškim tribunalom sudi za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.

Govoreći o zdravlju Šešelja, Stanković je kazao da je njegovo zdravstveno stanje loše i da se to vidi u njegovim očima i dinamici pokreta.

"Vidi se jedna promena u njegovom zdravstvenom stanju, u njegovoj dinamici pokreta, očima. Svaki profesionalac može da vidi određene promene", rekao je ministar zdrvalja.

Stanković je naglasio da kardio-defibrilator, koji je ugrađen Šešelju, zbog uticaja elektronike i svih aparata koji se nalaze u sudnici može da dovede do poremećaja njegovog rada i da izazove neželjene posledice.

"Zvučnici moraju da budu udaljeni 30 centimetara od aparata, slušalice moraju da budu udaljene najmanje 3,5 centimetara od aparata", rekao je on i istakao da je čudno to što nema veštačenja sposobnosti zdravstvenog stanja Šešelja da bude u sudnici.

"Ako se Šešelj ponaša nekritički prema sebi, hoće da iznese završnu reč, tu je sudija da traži izveštaj eksperata, veštaka koji će reći da li je on sposoban ili nije da da odbranu", naglasio je Stanković.

Ministar je kazao da sve što radi, radi u dogovoru s premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićm, koga dnevno izveštava o Šešeljevom zdravstvenom stanju.

"Ono što se sada potencira je da su četiri osobe u Haškom tribunalu umrle, izvršile samoubistvo, ali niko ne govori o generalu Đorđu Đukiću, koji je umro zbog neadekvatne dijagnoze sa metastazama", rekao je Stanković.

On je istakao da će, kada se nekada bude analiziralo pružanje zdravstvene zaštite našim i ostalim optuženicima u Haškom tribunali, neko morati da ima jednu veliku dozu odgovornosti.

Haški tribunal podigao je optužnicu protiv Šešelja u januaru 2003. godine za ratne zločine na području Hrvatske, BiH i Vojvodine, a on se dobrovoljno predao u februaru iste godine.

Suđenje mu je počelo u novembru 2007. godine, a iznošenje završnih reči počelo je 5. marta. Tužilaštvo je za Šešelja zatražilo kaznu od 28 godina zatvora, tvrdeći u završnoj reči da je optuženi kriv po svih devet tačaka optužnice.

Lider radikala je u svojoj završnoj reči naglasio da tužilaštvo ništa nije uspelo da dokaže, ističući da tužioci lažnim svedocima nisu dokazali njegovu krivicu, već dodatno degradirali svaki integritet Tribunala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: