Hag traži novi tim za Šešelja

Tužilaštvo Haškog tribunala tražilo je novu medicinsku ekspertizu zdravstvenog stanja lidera radikala i haškog optuženika Vojislava Šešelja.

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2012.

09:06

Default images

Veće Haškog suda, sa sudijom Žan-Klodom Antoanetijem na čelu, naložilo je formiranje novog lekarskog stručnog tima, koji će pregledati Šešelja. Sudije su tražile da se formira tročlani tim, koji će, pored ocene njegovog zdravstvenog stanja, morati da da ocenu i o tome da li je njegovo zdravstveno stanje spojivo s režimom pritvora u Sheveningenu.

Pretresno veće je ove preglede tražilo nakon što je Šešelja pregledao tim lekara iz Srbije koji je potom i podneo izveštaj u kom je Šešeljevo stanje ocenjeno kao alarmantno, ali i zbog poslednjih intervencija koje je imao lider radikala.

Veće sudije Antoanetija uputilo je poruku Šešelju da dozvoli da ga specijalisti pregledaju, kao i da im dozvoli uvid u njegovu istoriju bolesti, imajući u vidu da je Šešelj pre mesec dana u sudnici Haškog tribunala rekao da neće dozvoliti da ga pregledaju lekari koje odredi Tribunal.

Podsetimo, Šešelj je operisan u petak, a kako navode predstavnici SRS-a, njemu je tada ugrađen novi aparat koji reguliše rad srca, jer stari nije dobro radio.

Ta inormacija je potvrđena u Tribunalu, kao i da se Šešelj u subotu vratio u ćeliju, ali zbog zabrane da daju informacije o Šešeljevom zdravstvenom stanju, iz Haškog tribunala nisu saopštavali nikakve detalje o njemu.

Inače, Šešelj je u utorak trebalo da započne iznošenje završnih reči pred Tribunalom, pred kojim se tereti za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, u peridodu od 1991- 1993. ali je to odloženo za sredu.

Na sajtu Tribunala još stoji ta najava, uprkos tvrdnjama radikala da je Šešelj previše bolestan da bi se vratio u sudnicu.

Kako B92 saznaje, i sam Šešelj želi da se sutra pojavi u sudnici, ali će odluku o tome doneti veće sudija, koje može i da odloži početak iznošenja Šešeljevih završnih reči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: