Britanija sprema "orvelovski" zakon

Britanska vlada priprema "orvelovski" antiteroristički zakon koji će omogućiti uvid u sve privatne elektronske komunikacije građana, pa i društvene mreže.

Izvor: index.hr

Petak, 09.03.2012.

12:42

Default images

Velika Britanija već je jedna od najkontrolisanijih zemalja sveta, podseća Index.hr, jer je otprilike dva miliona nadzornih kamera već postavljeno širom države, što znači da je najveći deo javnog života u Velikoj Britaniji već pod prismotrom vlasti.

Vlada Dejvida Kamerona sada ima nameru da uspostavi totalni "Big brader" sistem, piše dalje Index,hr, u koji će uvesti i kontrolu privatne sfere. Naime, pod izgovorom novog zakon protiv terorizma, britanska vlada moći će da kontroliše svaku onlajn aktivnost, telefonske pozive i SMS poruke.

Takođe, taj zakon omogućava i pristup privatnim porukama na Fejsbuku. U skladu s tim, teleoperateri i internet provajderi moraće da čuvaju sve lične podatke korisnika na godinu dana, kao i sadržaj poruka i poziva, ali i toga kome i kada su te poruke bile upućene.

Naravno, sigurnosne službe imaće stalan pristup ovim bazama podataka, te će samo jednim klikom miša moći potajno živeti živote britanskih građana, piše Index.hr.

Rigorozna pravila postoje još samo u Kini

Aktivisti za zaštitu građanskih prava odmah su osudili takav zakon, upoređujući ga s praksama koje postoje u Kini.

"Ovo je prvi korak na putu preuzimanja totalne kontrole nad internetom od strane vlade. Jedino još Kina ima ovakvu vrstu regulacije. Žao mi je, ali Britanija nije Kina", kazao je Nik Pikles, direktor udruženja "Big brader voč".

Mnogi smatraju i da će novi zakon kod ljudi stvoriti strah i osećaj da žive u Orvelovoj "1984".

Džim Kilok iz "Open rajts grup" kaže da su najavljene mere veoma opasne, pogotovo što se ti podaci do kojih vlada može doći, mogu kasnije koristiti za brojne stvari, od poreza, brakorazvodnih parnica, kršenja autorskih prava. "Terorizam i ozbiljni zločini samo su mali deo spektra za koji se ove informacije mogu koristiti", napominje on.

Bizarna strana zakona

Najbizarniji deo novog zakona sastoji se u tome što će poreski obveznici za njega platiti najmanje milijardu funti, kako procenjuju sajber eksperti, odnosno platiće mnogo novca iz svog džepa kako bi bili špijunirani od vlade.

Ovaj kontroverzni zakon ipak mora biti odobren od parlamenta, koji je sličan predlog zakona već srušio 2008, upravo zbog straha od nemogućnosti adekvatne zaštite podataka.

Međutim, ovog puta bi neki pragmatični motivi mogli glasove okrenuti na drugu stranu, a pre svega zbog opasnosti od pretnji nacionalnoj bezbednosti zbog Olimpijskih igara, koje će se ovog leta održati u Londonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: