Libija:Muče na hiljade zarobljenika

Specijalni izaslanik UN za Libiju Jan Martin kaže da libijske revolucionarne brigade vrše torturu nad tri četvrtine zarobljenika iz gradjanskog rata u Libiji.

Izvor: B92

Sreda, 29.02.2012.

20:30

Default images

Martin je ukazao na probleme koji sprečavaju libijsku vlast da preduzme kontrolu nad svim pritvornim centrima u zemlji.

Libijsko ministarstvo pravde ima kontrolu nad osam zatvora u kojima se nalazi 2.382 zatvorenika, ali se procenjuje da je gotovo 6.000 zarobljenika u Libiji i dalje u objektima koji su pod kontrolom revolucionarnih brigada.

Agencija UN za ljudska prava i humanitarne organizacije u svojim izveštajima ističu da libijske revolucionalne brigade muče zatvorenike u svojim centrima, od kojih su mnogi iz subsaharske Afrike koji su navodno ratovali na strani svrgnutog libijskog lidera Muamera Gadafija tokom devetomesečnog gradjanskog rata.

U obraćanju pred Savetom bezbednosti UN, Martin je pozvao libijsko ministarstvo pravde da ubrza proces preuzimanja kontrole nad pritvornim centrima, ali je ocenio da je taj proces komplikovan zbog nedovoljnog broja policije koja radi za nadležno ministarstvo.

Martin je kazao da će UN nastaviti blisko da saradjuju s libijskim vlastima kako bi ih podstakli da organizuju inspekciju objekata revolucionarnih brigada na tajnim lokacijama i stavi ih pod kontrolu zvanične vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: