Inspektori IAEA u Iranu

Delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigla je u dvodnevnu posetu Teheranu. Moguće obnavljanje pregovora i popuštanje napetosti.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 20.02.2012.

09:26

Default images

Zamenik generalnog sekretara IAEA, Herman Nakerts je na aerodromu u Beču, odakle je njegov tim juče otputovao u Teheran, izrazio nadu da će razgovori delegacije Agencije i iranskih zvaničnika doneti pozitivne rezultate. „Nadamo se da ćemo u Teheranu provesti dva dobra i konstruktivna dana.“

„Najviši prioritet, naravno, ostaju moguće vojne mogućnosti iranskog nuklearnog programa“, kaže Herman Nakerts, uz nalasak da u razgovoru sa zvaničnicima u Teheranu očekuje konkretne rezultate.
Delegacija: Tim IAEA na aerodromu (Beta/APTN - 20.02.2012.)
Poseta delegacije IAEA Teheranu je druga za manje od mesec dana. Očekuje se da će biti postignut napredak u pregovorima sa Iranom o njegovom kontroverznom nuklearnom programu. Zapadne diplomate su svojim izjavama značajno snizile očekivanja od mogućeg izuzetnog napretka tokom posete delegacije IAEA Teheranu.

S druge strane, ta misija je u Iran stigla samo dva dana posle prvih naznaka da su se ponovo otvorila vrata diplomatiji u odnosima s Islamskom Republikom Iran. Zapadne zemlje optužuju Teheran da je deo nuklearnog programa proizvodnja nuklearnog oružja, što Iran odlučno negira.
Ishod prethodne runde razgovora, održane u januaru, nije bio potpuno razjašnjen javnosti, a usledio je ubrzo posle objevljivanja ključnog izveštaja IAEA u kojem su navedene neke nove činjenice o nuklearnom programu iz kojih su zapadne države izvukle zaključke o tome da Iran proizvodi nuklearno oružje.
Poseta: Mahmud Ahmadinedžad u nukelarnom postrojenju (Beta - 15.02.2012.)
Islamska Republika Iran nastavlja s programom obogaćivanja uranijuma za koji tvrdi da se koristi isključivo u civilne, mirnodopske svrhe. Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad je 15. februara poručio da je postignut zadovoljavajući kvalitet uranijuma, i da će se ubuduće proizvoditi još više nuklearnog goriva u skladu sa tek savladanom tehnologijom.
Ali Akbar Salehi: Šef iranske diplomatije (Beta - 21.10.2011.)
Ministar spoljnih poslova Ali Akbar Salehi kaže da je njegova zemlja voljna i spremna da brzo nastavi pregovore sa svetskim silama, koje i same imaju nuklearno naoružanje, čim se dogovori vreme i mesto pregovora.

Prethodno su pregovori, održani u turskom gradu u Istanbulu, propali janauara 2011. godine, ali je Teheran naglasio da je spreman da pregovori nastavi tamo gde su tada stali. Na to su države-članice Evropske unije (EU) pozitivne reagovale.

„Tražimo mehanizam za rešenje nuklearnog pitanja na način da obe strane budu zadovoljne,“ objasnio je ministar Ali Akbar Salehi, ali je dodao i da je njegova zemlja spremna i za „najgori mogući scenario“.
Persijski zaliv: Na palubi broda USS Abrahaam Lincoln (Beta - 20.02.2012.)
Tokom prethodnih meseci je napetost između Irana i EU podignuta odlukom Evrope da uvede embargo na trgovinu s Iranom, pre svega uvoz nafte iz te zemlje. S druge strane, Sjedinjene Američke Države prete upotrebom vojne sile i u Persijski zaliv su poslale novi nosač aviona da bi pojačale svoje prisustvo u regionu, pored već postojećih snaga u Kataru. Preventivnim napadom na Iran sve češće preti i Izrael, najavama da će „samostalno odlučiti“ o vremenu i ciljevima svoje akcije (v.Izrael: Pripreme za rat s Iranom).
Hormuški tesnac: Trgovaèki brodovi (Beta - 19.01.2012.)
Iranske vlasti su prvobitno zapretile da će u slučaju direktne pretnje zatvoriti Hormuški tesnac, kroz koji se svakoga dana brodovima prenese oko 15% ukupne količine proizvedene nafte, ali to ipak nije učinjeno. Mogući razlog za to je bila upravo najavljena poseta delegacije IAEA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: