Bitka za bebe i u Banjaluci

Fond B92 proširio je svoju akciju 'Bitka za bebe' i van Srbije. Prve donacije stigle i banjalučkom Kliničkom centru.

Izvor: B92

Petak, 17.02.2012.

13:37

Default images

Prvi se odazvao biznismen Milan Popović, koji je odlučio da donira sredstva za kupovinu dva inkubatora za Klinički centar u Banjaluci.

Banjalučkom Kliničkom centru potrebno je 12 inkubatora; na odeljenju neonatologije inkubatori su stari i preko 30 godina, dok na Klinici za dečje bolesti postoji hroničan nedostatak inkubatora koji se nadoknađuje snalaženjem i improvizacijama.

Nedostatak opreme u dečjim bolnicama i porodilištima je karakteristika celog regiona. Nakon što je prikupljeno više od 200 inkubatora u Srbiji , Fond B92 širi akciju i na region, i uskoro će nevladina organizacija „Palčići” u Hrvatskoj početi akciju inspirisanu "Bitkom za bebe".

Od oko 10.500 novorođenih beba godišnje u Republici Srpskoj, u Kliničkom centru u Banjaluci rodi se oko 3.000 beba.

Broj prevremeno rođenih beba raste (naročito sa težinama ispod 1000 grama, najmanja beba imala je 580 grama i preživela je), kao i u drugim sredinama, dok je smrtnost, bez obzira na nedostatak opreme, u nivoima koji su karakteristični u evropskim državama.

Fond B92 poziva sve koji su zainteresovani sa područja Republike Srpske, iz Srbije, ili iz sveta, da se jave kako bismo rešili problem nedostatka inkubatora, koji su od vitalne važnosti za život prevremeno rođenih beba.

"Ovom prilikom pozivam sve privrednike, predstavnike lokalnih samouprava, nevladine organizacije da se pridruže u rešavanju ovih problema u Republici Srpskoj. Takođe i Vladu Republike Srpske, koja bi morala i sama da učestvuje, ali i da omogući da se ova oprema nabavlja bez opterećujućeg PDV-a i carinskih troškova”, izjavio je Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: