Tadić apelovao na štednju struje

Predsednik Srbije Boris Tadić ponovo je apelovao na sve građane i institucije da štede struju, upozorivši da je energetski sistem na granici izdržljivosti.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.02.2012.

18:29

Default images

"Štedite električnu energiju. Prvi apeli nisu urodili plodom“, sa žaljenjem je konstatovao predsednik nakon obilaska sela Donja Bukovica kod Ljubovije.

"To je jedini način da održimo proizvodnju, ekonomiju, radna mesta, da ne bismo imali privredne gubitke i da obezbedimo onima kojima su to jedina grejna tela da imaju neku toplotu u stanu da ne bi rizikovali ljudske živote", podvukao je on.

Podsetimo, EPS je danas počeo hitno da isključuje industrijske potrošače, prema naredbi Vlade, pošto apeli za smanjenje potrošnje struje nisu urodili plodom. Električna energija biće u narednih 12 do 24 sata isključena u oko 2.000 firmi u Srbiji, dok za domaćinstva za sada neće biti restrikcija.
(Foto: Tanjug)
"Temperature padaju na minus 28 stepeni, negde i minus 32. Ne postoji mehanizacija koja može da otkopava ugalj na toj temperaturi kao što to čini u normalnim vremenskim uslovima. Ne postoji čovek koji može da radi na toj temperaturi, jer su to neprirordni uslovi za rad. Zbog toga samo štednja električne energije, jer je energetski sistem na granici izdržljivosti, može da nas spase iz ove situacije", naglasio je Tadić, koji je ranije danas obišao Mali Zvornik.

On je izrazio zahvalnost predstavnicima opština, lokalne samouprave Ljubovije, sektora za vanredne situacije i Vojsci Srbije i zaključio da je u toj opštini blagovremeno reagovano.

"Situacija u Ljuboviji je bila teška od prvih dana, jer su veliki nanosi snega, na visinama čak i do četiri metra. U datim okolnostima rezultati angažovanja svih su, po mom mišljenju, veoma dobri", podsetio je Tadić, dodajući da se radi o nepogodi s kojom se i mehanizacija i ljudi teško bore.
(Foto: Tanjug)
Predsednik je rekao da će u naredna dva dana biti prokopan put do 22 zavejane kuće u opštini Ljubovija.

"Ovaj narod, trpeći nevolje, nosi u sebi dobru veru. To sam sada, razgovarajući s ljudima, video. I u ovakvim prilikama uvek razgovaramo i o mogućnostima investicija, kako možemo da otvorimo nova radna mesta, kako da se prirodni kapaciteti, na primer, rudno bogatstvo ili izuzetni priodni uslovi za razvoj poljoprivrede, voćarstva i stočarstva podignemo na najviši mogući nivo", objasnio je on.

Predsednik opštine Ljubovija Milovan Kovačević zahvalio je na poseti šefu države, kojeg je detaljno obavestio o situaciji i problemima u toj opštini.

"Pomoć koju smo dobili trenutno zadovoljava naše potrebe", rekao je Kovačević, dodajući da je u planu nastavak aktivnosti ka uspostavljanju prohodnosti prema svim domaćinstvima.

Meštani sela Gvozdac očistili put za dva dana

(Foto: Tanjug)
Domaćinstvo porodice Nenadović jedno je od brojnih u Podrinju koja su zbog višednevnog nevremena umalo ostala "odsečena"od sveta ali je, zahvaljujući zajedničkim naporima meštana, opštinskih komunalnih službi i vojske, put ka najudaljenijim zaseocima sela Gvozdac bio neprohodan za saobraćaj samo dva dana.

Strmim sepertinama, koje se od puta Mali Zvornik - Bajina Bašta uspinju više stotina metara iznad Drine večeras je, prilikom posete zapadnoj Srbiji prošao i predsednik Tadić, kao bi se uverio u efikasnost nastojanja da se nijedno domaćinstvo, koliko god ono bilo udaljeno od maguistralnih ili regionalnih pravaca, u vanrednoj situaciji ne ostavi na milost i nemilost ekstremnim vremenskim uslovima.

Radoje Nenadović ugostio je sa ukućanima predsednika i novinare, koji su se usudili da se upute u zavejane podrinjske planine.

Četiri generacije Nenadovića, kako kažu, bez strepnje provode zimske dane u svom teško pristupačnom domaćinstvu, jer žitelji sela Gvozdac, koji se pretežno bave stočarstvom i uzgajanjem malina i kupina, ne dozvoljavaju da ih sneg pobedi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: