Vesna Pešić se povlači iz politike

Vesna Pešić, doskorašnja visoka funkcionerka LDP i jedan od doajena borbe za demokratsku Srbiju, rešila je da napusti politiku, pišu "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 08.02.2012.

22:19

Default images

"Na predstojećim parlamentarnim izborima neću biti ni na jednoj izbornoj listi. Dosta je bilo", rekla je ona.

Pešićeva je u kratkom razgovoru istakla da okončava političku karijeru, koja traje duže od dve decenije.

Ne ulazeći u dublje razloge ove odluke, ona je samo navela da će ostati u skupštinskoj klupi kao samostalni poslanik do isteka mandata ovog saziva, ne otkrivajući kakvi su joj dalji planovi.

Pešićeva je početkom aprila 2011. podnela ostavku na mesto predsednika Političkog saveta u LDP, a ubrzo je i napustila stranku. Ovaj potez povukla je posle sukoba sa liderom Čedomirom Jovanovićem, a povod je bio njegova izjava u Skupštini u kojoj je afričke narode nazvao kanibalima.

Posle toga, Pešićeva je zadržala mandat, ali se i fizički u Skupštini odvojila od liberala. Neko vreme se nije pojavljivala u zakonodavnom domu. Spekulisalo se da oko nje uveliko obleću mnoge političke stranke u želji da je prevedu u svoje jato i ponude joj mesto na svojoj izbornoj listi za sledeće izbore.

"Uopšte ne znam zašto bi bilo koga zanimali moji planovi i kome je to danas uopšte važno. Uostalom, šta bih ja radila u ovom potpunom rasulu i ratovima partijskih mafija?", rekla je ona nedavno, najavljujući time povlačenje iz politike.

U njenoj turbulentnoj karijeri ostaće zabeleženo da je 1982. bila više od tri nedelje u zatvoru, zato što je javno protestovala zbog hapšenja studenata FPN. Tri godine posle toga osnovala je Helsinški komitet u Srbiji, a 1991. staje na čelo Centra za antiratnu akciju.

U isto vreme zajedno sa saborcima iz opozicije pokreće i borbu protiv Slobodana Miloševića. Vodila ju je kao predsednica Građanskog saveza Srbije od 1992. do 1998. i kao jedan od vođa Koalicije "Zajedno" od 1993. do 1997. Posle pobede, 5. oktobra postavljena je za ambasadora u Meksiku, gde je službovala od 2001. do 2005. Kaže da nikada nije bila član Saveza komunista, "jer se tamo samo ćutalo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: