Svedoci o paljenju Bajrakli džamije

Suđenje grupi od 20 optuženih za paljenje Bajrakli džamije u noći između 17. i 18. marta 2004. u Beogradu nastavljeno je danas u Prvom osnovnom sudu.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 31.01.2012.

16:53

Default images

Paljenje džamije je usledilo nakon nasilja koje je izbilo nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Policajac Goran Krstić rekao je u Prvom osnovnom sudu u Beogradu da je pripadnicima policijske brigade koji su čuvali beogradsku Bajrakli džamiju, uoči njenog paljenja u martu 2004, rečeno da pokušaju da verbalno smire masu, bez upotrebe sile.

"Na kraju smo ih molili da se raziđu, ali demonstranti to nisu učinili", rekao je Krstić.

On je dodao da su u neredima učestvovali navijači Crvene zvezde, Partizana i Rada, koje je prepoznao po navijačkim obeležjima.

Optužnica Prvog osnovnog tužilaštva tereti 20 okrivljenih za delo "učestvovanje u skupini koja vrši krivično delo", a u dosadašnjem toku suđenja svi optuženi su negirali krivicu.

Jedan od optuženih je i vođa navijača "Partizana" Miloš Radisavljević Kimi, protiv koga su pokrenuti i drugi postupci.

Krstić nije sa sigurnošću mogao da tvrdi da li je neko od starešina pozvao pojačanje, jer kako je dodao, to nije u njegovoj nadležnosti.

On je rekao da je džamija zapaljena nakon što je kordon "razbijen", napominjući da nije video čin paljenja, već samo dim i vatru.

Policajac Miloš Simonović je dodao da su policajci "održavali kordon" sve dok su imali gumene metke.

"Imali smo naređenje da postavimo kordon ispred džamije i sprečimo napad. Međutim, zbog velikog broja kamenica koje su letele ka nama morali smo da se povučemo posle svega četrdesetak minuta", rekao je pripadnik policijske brigade Miloš Simonović.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. februar, kada bi trebalo da budu pregledani snimci sigurnosnih kamera.

Beogradska Bajrakli džamija zapaljena je u noći između 17. i 18. marta 2004. godine, posle nasilja koje je izbilo nad Srbima na Kosovu.

Demonstranti su probili policijski kordon na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jevremove i uz povike "Ubij Šiptara" provalili u dvorište, razbili prozore i zapalili džamiju.

U neredima je do temelja izgorela i biblioteka sa više od 7.000 knjiga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: