Ko štiti žandarmeriju?

Još nema reakcije nadležnih na informacije B92 da su pripadnici Žandarmerije 2011. kod Pazara našli nelegalno oružje koje su prebacili u svoju bazu na Vlasini.

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2012.

18:33

Default images

Komandant Žandarmerije Bratislav Dikić rekao je gostujući na B92 da to nije tačno kao i da ne zna zbog čega je baš u tom periodu bio pod operativnom obradom Uprave kriminalističke policije, u okviru tajne akcije “Sistem”. Insajder otkriva da ovo nije jedini slučaj da pripadnici Žandarmerije u svoju bazu sklone oružje koje su pronašli pretražujući teren.

O rezultatima tajne akcije “Sistem”, prema našim saznanjima, obavešten je vrh MUP-a, ali i Savet za nacionalnu bezbednost.

Na predlog ministra policije Ivice Dačića formirana je čak i nezavisna komisija koja je trebalo da utvrdi šta se sve dogodilo, ali po svemu sudeći sukob između Komande Žandarmerije i Uprave kriminalističke policije, koji je zbog te akcije i nastao, krije se od javnosti još od aprila prošle godine.

Prema saznanjima Insajdera, u akciji “Sistem” prikupljeni su dokazi koji ukazuju na to da je komandant Žandarmerije nelegalno prisluškivao svoje saradnike, ali i da su pripadnici te jedinice pronašli oružje na području Novog Pazara koje nisu prijavili, već su odneli u svoju bazu na Vlasini.

O tome je komandant Žandarmerije Bratislav Dikić ovako govorio u emisiji B92 "Između dve vatre".

Dikić: "Normalno da nije tačno, totalna neistina."

B92: Niste otkrili nikakvo oružje?

Dikić: "Nikakvo oružje, drugo, kada se takve stvari rade, istražni organi moraju da budu prisutni na licu mesta kada se takvo oružje pronađe ili treba po informaciji da se pronađe. Obavezno se obaveštava nadležna teritorijalno policijska uprava i obaveštavaju se istražni organi pravosuđa."
Bratsilav Dikiæ u emisiji B92
Kada pripadnici policije pronađu oružije dužni su po zakonu sve to da prijave kako bi se izvršio uviđaj. Neprijavljivanje je krivično delo, ali se pored toga postavlja i pitanje šta sve može da se uradi sa nelegalno skladištenim oružjem.

Insajder otkriva da ovo nije bio jedini slučaj da se oružije koje pronađe Žandarmerija skloni, a da nije izvršen uviđaj. Naime, u MUP Srbije postoji službena beleška od 26. jula 2010. u kojoj se navodi da je Bratislav Dikić pripadnicima Žandarmerije naredio da sanduk sa municijom i bombama koji su pronašli u selu kod Bujanovca sklone u bazu u Nišu.

Dikić: "Ovako, obaveštajni oficiri Žandarmerije su negde kod Bujanovca, iznad sela kod kuća pronašli neku kesu sa, ja sad moram da se setim, sa nekoliko stotina metaka, možda 200 metaka, neke puščane municije zajedno."

B92: I eksploziva?

Dikić: "Nije tačno. Pronašli su dve ručne bombe, zarđale. Oni su bili pozvali tada i obavestili komandu Žandarmerije i obavestili su i tamo nadležno tužilaštvo."

B92: Jeste li im naredili da prenesu oružje?

Dikić: "Molim vas, hoćete da me pustite da završim. Mogu li da završim..."

B92: Jeste ili niste, to je jednostavno ...

Dikić: "...da završim ja, pa ćemo onda da razgovaramo o nečemu o čemu vi hoćete. Zači, pošto su građani počeli da se skupljaju, a njih je bilo samo dvojica, oni su jednostavno kontaktirali tamo tužioca i tražili da izuzmu to oružje sa lica mesta, koje se nalazilo u kesi i da odnesu u bazu odreda. Napisali su izveštaj o tome. Tužilac je obavešten naknadno, odmah tog dana, naknadno. On je to dozvolio. Obavešten je izveštajem."

B92: Prema podacima do kojih smo mi došli, moram da vam kažem da to nije tačno, prema podacima koje mi imamo....

Dikić: "...Nakon svega, kada su ga već sklonili sa lica mesta, onda nema gde da ga stave osim u magacinu. Razumete. Da obaveste tužioca i da ga stave u magacin."

U službenoj belešci koju su napisali pripadnici Žandarmerije koji su pronašli municiju i bombe kod Bujanovca navodi se, međutim, da im je komandant Žandarmerije Bratislav Dikić naredio da sve pronađeno sklone i ne navodi se da je obavešten tužilac, niti da je izvšen uviđaj.

"U vreme pretrage terena, kao i prilikom iskopa drvenog sanduka, nije bilo nikakvih problema, kao i prilikom dolaska do mesta i odlaska, gde je vrsena pretraga terena. U vezi dogadjaja, pozvan sam od strane Komandanta Žandarmerije, pukovnika policije dr Bratislava Dikića, koji mi je izdao usmeno naređenje da posle završene aktivnosti pretrage terena, iskopani sanduk sa bombama i municijom, vozilom donesemo do baze odreda u Nišu i predamo u magacin Odseka za logistiku", navodi se u službenoj belešci.

Iako je Bratislav Dikić tokom celog razgovora u emisiji "Između dve vatre" tvrdio da ništa od informacija do kojih smo došli nije tačno, zvanična dokumentacija pokazuje da je ono što smo naveli istina.

B92 će nastaviti da se bavi ovom temom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: