Uhapšeni organizatori napada

Policija je u sredu na području Novog Sada i Beograda uhapsila 12 lica osumnjičenih za organizovanje napada na hrvatske navijače posle utakmice u Novom Sadu.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 25.01.2012.

16:21

Default images

Osumnjičeni su, kako se navodi u saopštenju MUP-a, pripadnici navijačkih grupa, a kod nekolicine policija je pronašla vatreno i hladno oružje.

Kako saznaje B92, među uhapšenima su Ivan Ključovski i Jovan Bajić, vođe grupe navijača po nazivom "Firma" iz Novog Sada, kao i jedan član desničarske organizacije "Obraz".

Uhapšeni su i Deni U. (22), Dragan J. (22), Dražen N. (22), Aleksandar K. (23), Nemanja P. (21), Dragan B. (23), Saša I. (22) sa područja Novog Sada i Nikola T. (24), Marko J. (23) i Ivan A. (26) iz Beograda, saopštio je MUP.

U toku je operativni rad sa osumnjičenima i rasvetljavanje svih okolnosti sinoćnih incidenata.

Direktor policije Milorad Veljović ranije je rekao da je napad, u kome su tri hrvatska državljanina lakše povređena, bio dobro organizvan.

On je izjavio za B92 da će se ubrzo znati i spisak svih učesnika napada.

Prema tvrdnjama svedoka, jedno vozilo naglo je zakočilo ispred kolone automobila sa hrvatskim tablicama. Potom je pedesetak mladića počelo da razbija stakla na automobilima - kamenjem, ciglama, pa čak i sekirama.

Hrvatskim navijačima pomoć je ukazana na najbližoj benzinskoj pumpi. "Ja sam zatekao puno razbijenih automobila, ljudi, žena, dece... Svi su bili uznemireni, mi smo im dali vode, sredstva za smirenje.... Uradili smo ono što bi svako uradio kad su ljudi u takvom stanju", kaže Miloš Jakšić, očevidac.

Iako je šest automobila razbijeno, prava sreća je da je samo jedan čovek povređen.

"Oko 21 čas primljen je jedan hrvatski državljanin, rođen 1979. godine, sa lakšim telesnim povredama. On je oko 22 sata pušten kući. Zadobio je udarac u glavu i ima posekotine na čelu...", rekla je Jelena Jurišin iz Kliničkog centra Vojvodine.

Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova izrazilo je protest ambasadoru Srbije u Zagrebu Stanimiru Vukićeviću povodom incidenata i zatražilo pojačan angažman službi bezbednosti u Srbiji.

Ipak, hrvatski novinari koji borave u Novom Sadu kažu da do juče nije bilo incidenata.

"Spaljeni automobili, probušene gume, pre toga sve bilo sjajno...", kaže Kristina Dominković, novinarka "Sportskih novosti" iz Zagreba.

"Novosađani su se jako trudili da pokažu da su nas lepo ugostili i ovo što se desilo je očigledno dokaz da ni posle 20 godina sportski mečevi između naših država ne mogu da prođu bez incidenata", smatra Marko Vargek, novinar zagrebačkog RTL-a.

Pavličić: Huligani nisu uspeli u svojoj nameri

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić izjavio je da je grupa huligana organizovano i smišljeno izazvala incidente i izvinio se državljanima Hrvatske koji su napadnuti ili pretrpeli štetu.

"Većina huligana nije iz Novog Sada, već je u naš grad došla smišljeno, da napravi incidentete i naruši sjajnu atmosferu i duh tolerancije koji neguje naš grad", istakao je Pavličić i dodao da su oni time "naneli štetu, ne samo hrvatskim navijačima, koje su bestidno napali, već i Gradu Novom Sadu i Republici Srbiji koji se iskreno trude da uspostave dobrosusedske odnose". On je istakao da huligani nisu uspeli u svojoj nameri da napadom na goste naruše dobru atmosferu i bace senku na sportski događaj i časno ime Novog Sada.

"Mnogo je lakše rušiti nego graditi mostove koji spajaju ljude i zato nećemo dozvoliti da sinoćni događaji naruše odnose između komšija, pa se ovim putem u ime svih građanki i građana Novog Sada izvinjavam svim državljanima Republike Hrvatske koji su sinoć napadnuti i pretrpeli štetu po bilo kom osnovu", istakao je Pavličić.

Napad na navijače iz Hrvatske osudili su i predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši, kao i čelnici Novog Sada.

Podsetimo, posle sinoćne utakmice u okviru Evropskog prvenstva u rukometu, između Hrvatske i Francuske, grupa huligana od oko 30 do 50 osoba napala je navijače hrvatske reprezentacije u Novom Sadu i Rumi.

Policija je odmah reagovala i uhapsila devet osoba, Veljović se izvinio, dok je Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske izrazilo protest ambasadoru Srbije u Zagrebu Stanimiru Vukićeviću zbog napada na navijače u Novom Sadu i Rumi.


Pogledajte kako su izgledali polupani automobili nakon sinoćnog napada u Novom Sadu. Snimak Novosadske TV:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

217 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: