Demarš Srbije zbog Nikolaidisa

Vlada Srbije uputila je crnogorskoj vladi demarš zbog ocena koje je nedavno izneo savetnik predsednika Skupštine Crne Gore, pisac Andrej Nikolaidis.

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2012.

11:08

Default images

Kako su objavili podgorički listovi "Dan" i "Vijesti", protestnu notu uručio je predstavnik Ambasade Srbije u Crnoj Gori crnogorskom Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija.

Iz tog ministarstva i ambasade agenciji Beta danas još nije potvrđeno da li su pomenuti medijski navodi tačni, jer su na oba mesta rekli da su osobe koje bi mogle da daju informacije o tome "na sastanku" .

Nikolaidis je u tekstu, koji je 11. januara objavio na podgoričkom internet portalu Analitika, ocenio da bi nestanak Republike Srpske bilo "civilizacijski iskorak".

"Civilizacijski iskorak bio bi i da je Bole upotrebio dinamit i puške koje je sakrio u dvorani u kojoj su glavari, duhovnici i umetnici proslavljali dvadesetogodišnjicu postojanja RS", napisao je Nikolaidis, aludirajući na Božidara Stanišljevića, koji je priznao da je u halu Borik uneo eksploziv i oružje.

Nikolaidis je objasnio da je RS "nešto što je stvoreno na zločinima koji su osuđeni u Hagu".

Opozicione stranke Pokret za promjene i Nova srpska demokratija zatražile su smenu Nikolaidisa s mesta savetnika predsednika Skupštine Crne Gore, kao i utvrđivanje odgovornosti samog Ranka Krivokapića.

Neparlamentarna Narodna stranka je ranije ocenila da Nikolaidis nije savetnik Krivokapića, nego Krivokapić njegov.

Predsednik Društva nezavisnih književnika Crne Gore Milorad Popović je ocenio da je izjava Nikolaidisa "ironija bizarnosti da se obeležava tvorevina (RS) koja je nastala na etničkom čišćenju".

Nikolaidis je poznati crnogorski pisac novije generacije, a prošle godine je za svoje stvaralaštvo dobio nagradu Evropske unije za književnost.

Udruženje novinara RS podnelo prijavu

Udruženje novinara Republike Srpske podnelo je krivičnu prijavu protiv savetnika predsednika Skupštine Crne Gore Andreja Nikolaidisa zbog teksta povodom proslave 20 godina formiranja RS u kojem je, kako se navodi, podsticao na terorizam, čime je počinio krivično delo.

U saopštenju se navodi da Udruženje novinara RS traži otvaranje istrage u kojoj će u postupku međunarodne pravne pomoći, a na osnovu sporazuma BiH i Crne Gore o međusobnoj saradnji u krivičnopravnim stvarima, biti saslušan Nikolaidis i pribavljeni inkriminisani tekstovi, a nakon toga podignuta optužnica zbog izvršenja navedenog krivičnog dela.

Udruženje novinara RS je, dodaje se, krivičnu prijavu podnelo jer je Nikolaidis nedavno napisao da bi bio "civilizacijski iskorak da je upotrebljen eksploziv u dvorani Borik u Banjaluci u kojoj su glavari, duhovnici i umetnici proslavljali 20 godina RS".

"Da je Bole, recimo, rekao: jesam Srbin, ali sam i radnik, stoga ću u zrak dići one koji su me opljačkali - ne bi li to bio civilizacijski iskorak ? Bila bi to, još, i poetska pravda", napisao je Nikolaidis.

Udruženje novinara RS je juče podnelo krivičnu prijavu protiv šest urednika i novinara Federalne televizije (FTV), optužujući ih da su u svojim informativnim emisijama 9. januara, komentarišući proslavu Dana RS, širili versku, nacionalnu i rasnu mržnju.

SNP: Parlament CG da se izjasni o slučaju

Najjača crnogorska opoziciona stranka, Socijalistička narodna partija (SNP), zatražila je danas od rukovodstva crnogorskog parlamenta da se izjasni o, kako je navedeno, govoru mržnje savetnika predsednika Skupštine Crne Gore Andreja Nikolaidisa.

Šef poslaničkog kluba SNP Aleksandar Damjanović kazao je rukovodstvo crnogorskog parlamenta mora da se odredi prema navodima Nikolaidisa.

Potpredsednik SNP Vasilije Lalošević kazao je da Nikolaidis nije samo pisac, već je u konkretnom slučaju nastupio kao zvaničnik crnogorskog parlamenta.

“Skupština Crne Gore je najveća zakonodavna vlast u Crnoj Gori, a Nikolaidis može da saopštava stavove u svojim književnim delima, ali ne iz kabineta predsednika parlamenta”, istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: