"Protest neće uticati na pregovore"

Današnji sukob Samoopredeljenja s Kosovskom policijom neće imati direktnog uticaja na pregovore Beograda i Prištine, kaže državni sekretar Oliver Ivanović.

Izvor: B92

Subota, 14.01.2012.

17:35

Default images

"Zbog nas samih, regiona i Evrope mora da se nastave pregovori i mora se doći do nekih rezultata koji će biti plod kompromisa, a ne nametanja", kazao je Ivanović za B92.

On je rekao da na Samoopredeljenje dugo niko nije obazirao, ali da posle današnjih sukoba kod Podujeva svi shvataju opasnosti tog pokreta, koji u situaciji ogromne političke frustracije i loše ekonomske situacije, dobija na popularnosti.

"Pokret se širi, dobija na zamahu, ali mislim da to neće biti nastavljeno tako jer će međunarodna zajednica probati da sada objasni Albancima i vlastima tamo da se ne može tolerisati nešto što može da se izrodi u sukobe širih razmera", kazao je Ivanović.

Ivanović je kazao da današnji protest i sukobi kod Podujeva pokazuje da pokret Samoopredeljenje ima dobru organizaciju i ozbiljna sredstva s obzirom na to da su pristalice tog pokreta došle sa oko 40 autobusa.

On je kazao da današnja hapšenja kod Podujeva pokazuju da su to bili ozbiljan sukobi i da hapšenja za sada mogu da smire situaciju.

"Sačekajmo noć, jer prva noć posle ovakvih incidenata je najkritičnija", poručio je Ivanović. On je rekao da ne veruje u iskrenost kosovskih političara koji su se protivili protestu pokreta Samoopredeljenje.

"Nisam siguran da iskreno misle tako. Mnogi su skloni da puste (lidera tog pokreta) Aljbina Kurtija da obavi prljavi deo posla, odnosno da javno kaže ono što mnogi razmišljaju", kazao je Ivanović.

Govoreći o najavljenom referendumu na severu Kosova, Ivanović je ocenio da taj potez ne može da proizvede ništa drugo osim "jednu ovakvu reakciju Kurtija ili nekog drugoga koji će možda preuzeti na sebe da rešava neke stvari koje zvanična vlast u Prištini ne može da reši'".

Ivanović je kazao da Srbija povodom tog referenduma neće preduzimati represivne mere i da ne postoji zakonski osnov da se ta namera četiri predsednika opština na severu Kosova kazni, ali da se nada da će oni shvatiti odgovornost i ozbiljnost takvog poteza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: