Poslanici lagali o obrazovanju?

Skupština Srbije uklonila je sa svog sajta informacije o obrazovanju i osnovnom zanimanju narodnih poslanika pošto su parlamentarci dostavljali lažne diplome.

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2012.

11:26

Default images

Generalni sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović je rekao da se od poslanika više ne traži da navedu ili dostave podatke o svom obrazovanju i zanimanju, jer se "ispostavilo da su ranije mnogi lagali".

"Ne možemo da proveravamo da li su informacije koje nam poslanici daju istinite, pa onda mogu da napišu maltene šta hoće, što se ranije i dešavalo. Zato im sada u upitnicima tražimo da navedu samo ime, prezime i stranku kojoj pripadaju", dodao je on.

Ovo je prvi saziv od uvođenja višestranačja u Srbiji, pre dve decenije, koji je građanima onemogućio uvid u podatke o stručnoj spremi.

Većina poslanika nije imala ni jedan dan radnog staža pre nego što su došli u skupštinske klupe.

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije kaže da ga nimalo ne čudi što se krije stručnost paralamentaraca jer, kako navodi, samo osam od njih 250 ima neko preduzetničko iskustvo.

"Poslanici samo glasaju onako kako im kažu šefovi stranaka, a ne znaju ni za šta su glasali. Srbiji su potrebni ljudi koji imaju znanja i iskustva u praksi, jer privredu zemlje ne mogu da vode oni koji nikada ničim nisu upravljali", poručio je Rajić.

I predsednik Udruženja poljoprivrednika Miroslav Kiš smatra da se iz mnogo primera može zaključiti da poslanici nisu stručni za posao koji obavljaju.

"Brojni zakoni koji su doneti u oblasti poljoprivrede potpuno su neprimenjivi, te je jasno da oni koji su ih usvojili nisu imali pojma kako izgleda njihova primena u praksi", ističe Kiš.

Sociolog Milan Nikolić ističe da je osnovni problem u Srbiji to što stranke neposredno vrše vlast.

"Problem je što su stranke te koje su do sada birale poslanike, umesto da su ih birali građani", naveo je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: