Anonimus objavio podatke zvaničnika

Hiljade imejl adresa i lozinki zvaničnika NATO-a, političara, savetnika i vojnika objavljene na Internetu posle hakerskog napada na STRATFOR.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 09.01.2012.

11:48

Default images

Grupa „haktivista" pod nazivom „Anonimus" je objavila na Tviteru da su ukrali mnoštvo imejl adresa i podataka s kreditnih kartica korisnika iz baze podataka obaveštajne organizacije STRATFOR.

Džon Bamgarner, direktor za tehnološku bezbednost Jedinice za kibernetičke posledice u Vašingtonu (USCCU), u analizi za Gardijan" navodi da su na meti hakerskih napada bili visoki britanski obaveštajni i američki bezbednosni zvaničnici.

U američkom slučaju, objavljene su informacije o 173 osobe koje su trenutno angažovane u Avganistanu i njih 170 u Iraku, kao i lični podaci bivšeg potpredsednika Dena Kvejla i nekadašnjeg državnog sekretara Henrija Kisindžera.

Obelodanjeni su, takođe, podaci mnogo većeg broja američkih vojnika. Ta baza podataka sadrži oko 19.000 imejl adresa.

Žrtve hakerskog napada su i 221 britanski vojni zvaničnik i 242 pripadnika NATO-a, kao i savetnici britanskog Združenog komiteta obaveštajnih službi koji dostavlja osetljive informacije premijeru Dejvidu Kameronu, prenosi Gardijan".

Razmere bezbednosnih rizika izazvanih ovim napadom, obavljenim na Božić (v. Hakeri pokrenuli „Božićne napade“), još nisu poznate. Portparol britanske vlade je rekao da trenutno nema nagoveštaja o pretnji po britanski državni sistem.

Objavljene tabele sadržale su imejl adrese i lozinke oko 850.000 osoba prijavljenih na sajtu STRATFOR-a. Kako navodi Gardijan", otkriveni su i brojevi kreditnih kartica i adresa preko 75.000 korisnika. STRATFOR je zamrznuo svoj internet sajt dok traje istraga o hakerskom upadu. Ova obaveštajna kompanija sa sedištem u Teksasu na Internet stranici drži obaveštenje o tome da „radi na sprečavanju ponavljanja ovakvih incidenata".

Upad na sajt STRATFOR-a je bila samo jedna od najspektakularnijih u nizu akcija koje se dovode u vezu sa grupom Anonimus (Anonymous), koja ima pristalice širom sveta. Ipak, najpouzdaniji izvor informacija iz grupe Anonimus je demantovao učešće tog kolektiva Prošle godine je izvršila hakerski napad na sajtove kompanije Viza (Visa), Masterkard )MasterCard) i Pej Pal (PayPal) nezadovoljna što su one odbile da prime donacije za sajt Vikiliks (WikiLeaks).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: