Stanodavac mora da prijavi stanara

Novi zakon o prebivalištu i boravištu građana koji je stupio na snagu pre mesec dana, obavezuje stanodavce da prijave stanare.

Izvor: B92

Nedelja, 08.01.2012.

11:36

Default images

Ako to ne učine ili ako stanari odbiju da budu prijavljeni, i jedni i drugi rizikuju novčanu kaznu od 10.000 do 50.000 dinara.

Drastičan primer, koliki problem podstanarima može da napravi to što stanodavac nije hteo da ih prijavi na adresi boravka, je slučaj porodice sa troje male dece, koja je bila prijavljena na Voždovcu, a htela je da se doseli u Zemun.

"U pregovorima sa stanodavcem su izričito zahtevali da im on prijavi adresu stanovanja u svom stanu, u opštini Zemun, jer postoji pravni propis da ne možete upisati dete u predškolsku ustanovu , ako niste prijajvljeni na toj opštini, stanodavac je to obećao, ali kada je naplatio zakupninu i depozit, zaboravio je na obećanje,pa je među njima došlo do sukoba koji je rezultirao fizičkim obračunom. Sada su oni na sudu u Palati pravde", kaže Mirko Mirković, pravni zastupnik Udruženja podstanara Velegrad.

Prema podacima probnog popisa iz 2009, u Beogradu ima oko 150 000 postanara, a svaki treći stanodavac izbegava da ih prijavi. To je veliki broj s obzirom da se u glavnom gradu izdaje 50 000 stanova. Novi Zakon donosi podstanarima pravnu zaštitu, jer više neće morati da žive u jednom delu grada, a da fiktivno budu prijavljeni u drugom delu, a moći će da se obrate policiji ako stanodavac odbije da ih prijavi.

" Sam čin prijavljivanja podstranara i njegove adrese u policijskoj stanici je krajnje jednostavan, stanodavac treba da postanaru uriči vlasnicki list, resenje o nasleđivanju i kopiju svoje licne karte i onda postanar odlazi u stanicu i reguliše prijavu, sam naravno da to mogu i zajedno ,jos i bolje", kaže Mirković.

Najveći razlog zbog kojeg su stanodavci izbegavali svoju obavezu je strah od poreza. U Poreskoj upravi kažu da se stanodavac, prijavljivanjem adrese boravka podstanara, nije automatski obavezao da plaća i porez, iako je prema Zakonu o porezu na dohodak građana, dužan da plati 20 odsto od visine rente.

"Donošenjem ovog zakona smo dobili mogućnost da razmenjujemo podatke sa MUP-om, da proveravamo prijave boravišta građana u Beogradu, i da ih oporezujemo, što će se desiti u nekom narednom periodu , ne zelim da palsim gledaoce, ali postoji zakonska obaveza", kaže Slavica Arsić Jovičić, pomoćnica direktora Poreske uprave Srbije.

Iako je neprijavljivanje izdavanja prostora sankcionisano novčanom kaznom od 5 000 do 50 000 dinara, ove godine samo 10 odsto stanodavaca platilo je porez na prihod od zakupnina. Eventualni pozitivni rezultati novog Zakona o prebivalištu mogu se očekivati u drugoj polovini 2012, nakon što nadležni organi u narednih 6 meseci donesu podzakonske akte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: