Internet: Blogeri protiv SOPA

Blogeri pokrenuli kampanju protiv SOPA, tvrdeći da se uvodi cenzura Interneta. Blogeri posebno pogođeni nacrtom zakona, koji je i dalje u proceduri u Kongresu.

Izvor: B92

Petak, 30.12.2011.

23:33

Default images

Rat oko prava nad objavljivanjem sadržaja na Ineternetu može da bude lak za neke članove Kongresa, ali za one koji podržavaju Zakon o zaustavljanju Internet piraterije (SOPA - Stop Online Piracy Act) čeka prava borba sa velikim protivnikom: blogerima.

Blogosfera je u velikom strahu šta će novi zakon o Internetu raditi na svetskoj mreži. Jedan od prvih udaraca slobodi na Internetu osetio se kada je Tviter (Twitter, Inc.) ograničio unos podataka na 140 karaktera (dok jedan SMS sadrži 160 karaktera).
Dok zakonodavci insistiraju da je Zakon o zaustavljanju Internet piraterije (SOPA - Stop Online Piracy Act) neophodan kako bi se zaštitila autorska prava, brojni korisnici svetske kompjuterske mreže smatraju da će on uticati na slobodu i promeniti Internet kakav poznajemo, a posebno pisanje i postavljanje blogova.

U nekim saveznim državama, kao na primer u Montani, Prvi amandman Ustava Sjedinjenih Američkih Država uopšte ne važi za blogere. Mnogi se brinu da će, ukoliko se SOPA usvoji, važiti u celoj zemlji. Blogeri smatraju da će se biti pod takvom cenzurom, kakva postoji u NR Kini.

Protivnici zakona su se organizovali i masovno bojkotovali sajt GoDaddy koji je prvobitno podržavao Zakon, a zbog pritiska blogera je promenio podršku i sada je protiv SOPA-e. Bojkot se i dalje održava, za svaki slučaj.
Gusari modernog doba?
Korisnici Interneta mogu lako da pronađu pesmu, knjigu, vest koja ih zanima, i da takav sadržaj sačuvaju na svom računaru. Mogu da komentarišu vesti i pišu tekstove, i te slobode se neće lako odreći. Oni koji su protiv SOPA kažu, na primer, da će pod njim najpopularniji pretraživač Google morati da dobije dozvolu za prikazivanje rezultata pretrage nekog pojma.

Oni koji podržavaju SOPA su uglavnom članovi Kongresa SAD, koje plaćaju korporacije koje mnogo gube navodnom piraterijom muzičkih, filmskih i drugih umetničkih sadržaja. Takođe, lobisti ističu da je neophodno zaštiti intelektualnu svojinu umetnika.
Poznato?
SOPA predviđa zatvorsku kaznu ukoliko se, na primer, postavi parodija video spota ili satirični prikaz političara na sajt YouTube.

Predstavnici korporacije Google, Inc. smatraju da ne treba da se kažnjava posrednik, odnosno vlasnik Internet stranice, ukoliko je sporni sadržaj na taj sajt stavio korisnik i da zatvaraju sajtove čime bi se Amerika, koja sebe smatra bastionom slobode, pretvorila u zemlju koja sprovodi cenzuru.
Buduænost?
Google, Inc. navodi da sve više korporacija traži da se njihovo ime izbriše sa liste podržavalaca budućeg Zakona o Internetu. Rasprava o Zakonu u Kongresu SAD je i dalje u toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: