Dačić otvorio prelaz Đerdap II

Granični prelaz između Srbije i Rumunije na sredini brane "Đerdap II" otvorili su ministri policije dve države Ivica Dačić i Konstantin Trajan Igašo.

Izvor: Beta

Sreda, 28.12.2011.

00:32

Default images

Dačić se saglasio sa kolegom, istakavši da je otvaranje prelaza Kusjak pre svega u interesu građana Srbije i Rumunije koji žive na tom području.

"Napravi smo još jedan korak u tom pravcu", rekao je Igašo, dodajući da će zbog otvaranja novog graničnog prelaza najsrećniji biti građani koji žive sa obe strane Dunava.

Dvojica ministara posle otvaranja graničnog prelaza Kusjak su istakli da će zahvaljujući tom prelazu biti omogućena lakša komunikacija, kretanje i saradanja građana s obe strane Dunava.

Dačić i Igašo izrazili su zadovoljstvo što je prelaz otvoren posle niza godina, koliko su građani kompletne regije tražili da im se omogući lakši prelaz državne granice.

Igaš je istakao da otvaranje graničnog prelaza dokazuje da su se dobri odnosi dve države još više unapredili.

On smatra da je neophodno ispitati mogućnosti u skladu sa nacionalnim i zakonodavstvom EU, kako bi mogli da se otvore malogranični prelazi gde god je to potrebno između Srbije i Rumunije.

Prema njegovim rečima, to je potrebno uraditi jer građani koji žive uz granicu imaju velike primedbe zbog malog broja graničnih prelaza, tako da moraju da prelaze mnogo kilometara kako bi prešli iz jedne u drugu državu.

Dačić, koji je i zamenik premijera, ocenio je da otvaranje tog prelaza predstavlja značajan doprinos daljem razvoju dobrosusedskih i bratskih odnosa dve države i naroda.

On je naveo da će novi granični prelaz raditi 24 sata i da je otvoren za sve vrste saobraćaja.

Dačić je dodao da jedino još ostaje da se službe za integrisano upravljanje granicom smeste sa obe strane prelaza, kako bi mogli da vrše sve potrebne kontrole.

Posle otvaranja graničnog prelaza, Dačić i Igašo su na rumunskoj strani razgovarali i o saradnji policija dve države.

Oni su najavili i mogućnost formiranja zajedničkih patrola koje će kontrolisati državnu granicu, uključujući i reku Dunav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: