Nova hrvatska vlada ima 22 člana

Sabor Hrvatske izabrao je novu vladu na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem. Nova vlada ima 22 člana, kao i 20 ministarstava.

Izvor: B92

Petak, 23.12.2011.

09:34

Default images

Za izbor vlade glasalo je 89 poslanika, protiv ih je bilo 28, a 12 uzdržanih. Za formiranje vlade potrebno je 76 glasova od ukupno 151 poslanika u Saboru.

Sledi primopredaja vlasti između novog predsednika vlade i dosadašnje premijerke Jadranke Kosor iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).Ta je stranka posle osam godina vlasti i brojnih korupcijskih afera prešla u opoziciju.

Mandatar za sastav nove vlade Zoran Milanović kaže da će Hrvatska prema zemljama regiona voditi prijateljsku politiku, ali "vođenu hrvatskim interesom".

Predstavljajući program i članove nove vlade poslanicima Hrvatskog sabora, Milanović kaže da će Hrvatska u regionu izbegavati konflikte, ali će braniti svoje interese.

"Bez regiona hrvatska privreda nema šanse i bila bi u mnogo gorem položaju", rekao je on i ukazao na značaj blizine tržišta.

Naglasio je da su u razgovorima s poslanicima nacionalnih manjina čuli njihove legitimne interese. "Deo toga je u našem programu, a deo ćemo dokazivati kroz svakodnevni rad", rekao je Milanović i podsetio da je rad prethodne vlade bio obeležen "uskom saradnjom s nacionalnim manjinama" pri čemu su napravljeni koraci koji su Hrvatsku odveli u pozitivnom smeru.

"S predstavnicima nacionalnih manjina računamo kao s potpunim partnerima koji će preuzimati i viši nivo odgovornosti,a to znači da ne budu samo predstavnici manjina, nego hrvatski političari", rekao je on i podsetio da u redovima Kukuriku koalicije "nisu svi Hrvati, ali su građani Hrvatske" .

"Socijalna prava i socijalnu državu branićemo svim sredstvima. Ne sme biti bolnih rezova, ali moraćemo biti racionalniji i pametniji i zadržati prava koji su građani imali 60 godina, a koja ekonomski nisu najracionalnija, ali su vrednosno opravdana", rekao je Milanović.

On je naglasio da je za Hrvatsku presudno da bude otvorena prema svetu i da je šansa malih naroda u otvorenom društvu i otvorenom tržištu.

Novi članovi hrvatske vlade

Foto, Beta
U Zagrebu je juče konstituisan novi saziv hrvatskog Sabora. Za predsednika parlamenta izabran je Boris Šprem iz sada vladajućeg SDP-a. Vladajuću većinu čine SDP, Hrvatska narodna stranka, Istarski demokratski sabor i Hrvatska stranka penzionera.

Nova vlada ima 22 člana - premijera, četiri vicepremijera od kojih tri obavljaju i ministarstku dužnost, kao i 20 ministarstava.

Milanović je sa 45 godina jedan od najmlađih premijera do sada, a u proseku njegova je vlada najmlađa po godinama.

Najstariji su prvi vicepremijer i ministar privrede i šef Hrvatske narodne stranke (HNS) Radimir Čačić koji ima 62 godina, koliko ima i ministar finansija Slavko Linić iz SDP-a.

Obojica su ujedno jedini koji imaju iskustvo u radu vlade, one Ivice Račana od 2000. do 2003. godine.

U vladi je najviše - 15 članova iz redova SDP-a, trojica su iz HNS-a jedan je iz Istarskog demokratskog sabora (IDS), a ima i nekoliko nestranačkih kadrova.

Od članova vlade, neki imaju stručna iskustva, neki su dugogodišnji poslanici a neki dolaze iz redova lokalne samouprave ili čak iz kancelarije predsednika Ive Josipovića.

Prvi potpredsednik vlade je šef HNS Radimir Čačić, koji je i ministar privrede, a vicepremijeri su i Milanka Opačić, koja je i ministarka socijalne politike i mladih, Branko Grčić, koji vodi i ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, i Neven Mimica koji je zadužen za spoljne i unutrašnje poslove.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova je Vesna Pusić (HNS), ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić (SDP), zdravlja Rajko Ostojić (SDP), finansija Slavko Linić (SDP), odbrane Ante Kotromanović (SDP), pravosudja Orsat Miljanić kao nestranački kadar, uprave Arsen Bauk (SDP), a preduzetništva i zanata Gordan Maras (SDP).

Ministar rada i penzionog sistema je Mirando Mrsić (SDP), pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Zlatko Komadina (SDP), poljoprivrede Tihomir Jakovina (SDP), turizma Veljko Ostojić (IDS), zaštite okoline i prirode Mirela Holi (SDP), graditeljstva i prostornog uredjenja Ivan Vrdoljak (HNS), branilaca Predrag Matić kao nestranački kadar, nauke, obrazovanja i sporta Željko Jovanović (SDP) i kulture Andrea Zlatar Violić (HNS).

Zanimljivo je da su u vladi tri člana s prezimenom Ostojić, iako nisu u rodu, kao i da je u vladi nekoliko ministara koji su se, dok su bili poslanici SDP-a deklarisali kao Srbi - Milanka Opačić, Željko Jovanović ili Ranko Ostojić.

Nova vlada ima tri državne kancelarije, a juče usvojenim setom zakona o vladi ukinuti su državni sekretari i šefovi uprava i uvedeni zamenici i pomoćnici ministara.

Sve bi to trebalo dovesti do efikasnog funkcionisanja vlade i državne uprave i ušteda od sto miliona kuna (13,3 miliona evra) za ceo mandat vlade, a s obzirom da su, kako je juče rečeno, mesta državnih sekretara dosad prilagođavala dnevno-političkim potrebama, dok stvarna odgovornost šefova uprava nije ni postojala.

Umesto 60 dosadašnjih državnih sekretara vlada ima 20 zamenika ministara, a umesto 153 šefa uprava 80 pomoćnika ministara.

Smanjenjem ukupnog broja državnih zvaničnika sa 543 na 416 značiće uštedu od 25 miliona kuna godišnje, odnosno 100 miliona kuna za ceo mandat vlade.

Nakon izglasavanja poverenja, premijer Milanović i ministri obaviće po svojim ministarstvima primopredaju sa svojim prethodnicima.

Sam Milanović obaviće primopredaju s dosadašnjom premijerkom Jadrankom Kosor.

Od ukupno 151 poslanika stranke Kukuriku koalicija imaju 80 mandata, a imaju i podršku osam manjinskih poslanika od toga tri srpska.

Predsednica Narodne skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović čestitala je novom predsedniku Hrvatskog sabora Borisu Špremu izbor na tu dužnost.

"Uverena sam da će u predstojećem periodu Srbija i Hrvatska iskoristiti značajan potencijal za razvoj parlamentarne saradnje", navodi se u čestitiki Đukić Dejanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: