Sanader od danas na slobodi

Optužno veće Županijskog suda donelo odluku da se bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader pusti na slobodu, javlja index.hr.

Izvor: Beta, index.hr

Petak, 16.12.2011.

12:34

Default images

Sanader je u 13 sati bio pred tim većem i obećao da će poštovati sve uslove puštanja na slobodu, nakon čega je vraćen u zatvor na Remetincu.

Sanader praktično još ima da pokupi svoje stvari iz zatvorske ćelije, u kojoj je proveo 151 dan, nakon čega se očekuje da će izaći na slobodu oko 15 sati.

Odluka o puštanju Sanadera na slobodu doneta je nakon što je Vrhovni sud Hrvatske odbio žalbe na njegovo puštanje iz istražog zatvora, čime je odluka Optužnog veća Županijskog suda u Zagrebu da bude pušten na slobodu, uz kauciju od 1,6 miliona evra, postala pravosnažna.

Sanaderu će biti oduzet pasoš, a moraće da se javlja sudu svakog prvog ponedeljka u mesecu.

Inače, odluci o konačnom puštanju Sanadera da se brani sa slobode prethodila je višednevna pravna zavrzlama vezana uz taj slučaj.

Nastavljeno suđenje

Istovremeno, pred Županijskim sudom u Zagrebu nastavljeno je suđenje Sanaderu.

Danas je svedočio nekadašnji menadžer austrijske Hipo banke Franc Haslinger, koji je rekao da je od bivšeg predsednika uprave banke Volfganga Kulterera čuo da je Sanader primio proviziju za kredit austrijske banke Hrvatskoj sredinom devedesetih godina 20. veka.

On je, međutim, rekao da je Sanader, koji je tada bio zamenik ministra spoljnih poslova, navodno tražio osam odsto provizije, što je iznad uslova poslovanja, zbog čega je nadzorni odbor Kulterera zadužio da pregovara o manjem iznosu. Heslinger je posvedočio i da nije bio upoznat s rezultatima pregovora, ali da je iz jedne beleške saznao da je provizija bila pet odsto, što je, kako je rekao, gornji limit.

Bivši menadžer Hipo banke, međutim, nekoliko puta je menjao iskaz o tome ko je snosio troškove provizije - banka ili korisnik kredita,
utvrdivši da je "najverovatnije banka snosila veći deo troškova provizije".

Takođe je rekao i da nikad nije čuo za ime Eugena Lakse, koji je u dokumentima naveden kao posrednik i primatelj provizije.

Tužilaštvo, naime, tvrdi da Eugen Laksa, koji je u međuvremenu umro, nije primio proviziju od Hipo banke, jer na isplatnicama nije njegov potpis, već da se iza njegovog imena krije Ivo Sanader. Odbrana ne spori da je provizija nekom isplaćena, ali tvrdi da to nije Sanader.

Ivi Sanaderu sudi se na Županijskom sudu u Zagrebu za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje 3,6 miliona kuna (oko 482.000 evra) provizije od Hipo banke za kredit Hrvatskoj dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom devedesetih. U istom postupku Sanaderu se sudi i za navodno primanje 10 miliona evra mita od MOL-a za prepuštanje toj mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u hrvatskoj Ini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: