Grad ima plan za Zvezdarsku šumu

Gradska skupština usvojila je plan detaljne regulacije područja Park šume Zvezdara, koji je proteklih šest godina bio predmet burnih rasprava.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.12.2011.

17:18

Default images

Gradska uprava veruje da se planom štiti jedna od najvećih zelenih površina glavnog grada, a neki od građana i opozicija poručuju da on predstavlja početak kraja Zvezdarske šume.

Današnja odluka odbornika u Skupštini Beograda o planu detaljne regulacije Zvezdarske šume predstavlja uvod u uništavanje levog plućnog krila grada.

Opozicija i deo stanovnika tog dela prestonice upozoravaju i da se javne zelene površine smanjuju za čitava tri i po hektara.

"Oni su odlučili da grad dobro diše i da nam to plućno krilo ne treba, pa su rešili da unište Zvezdarsku šumu", kazao je Nebojša Bakarec, odbornik DSS-a.

Iako je amandmanom gradska uprava otklonila mogućnost da šuma bude presecana saobraćajnicama, opozicija ukazuje i na to da se u planu, na kome su četiri godine radili inženjeri i geodeti, navodi da će se orijentaciono graditi 70 000 kvadratnih metara stambenog prostora, što praktićno znači da će se graditi neograničeno.

“Kada bi zaista bili ozbiljni i tvrdili ozbiljno da neće da unište Zvezdarsku šumu, amandmanima bi ukinuli stambenu gradnju, jer to je problem. Zamislite kada bi u Njujorku dozvolili gradnju u Central parku", kaže Bakarec.

U gradskoj upravi, međutim, objašnjavaju da Zvezdarska šuma dugo nije imala plan regulacije, a da je nezadovoljstvo građana bilo uzrokovano ranijim rešenjima koja su u međuvremenu promenjena.

“Objektivno ovaj plan detaljne regulacije i jeste u funkciji zaštite Zvezdarske šume i na tragu politike grada da se poveća i štiti postojeća zelena površina", kaže, s druge strane, Aleksandar Antić, predsednik Skupštine grada Beograda.

Antić podseća i da su postojale dve grupe zahteva stanovnika tog dela grada - jedni su tražili da se zaštiti postojeća zelena površina, dok su drugi želeli da im se omogući gradnja na rubovima Zvezdarske šume.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: