Ljajić: Bolje izbori nego agonija

Ministar za rad i socijalnu politiku o EU, Kosovu, izborima, koalicijama: Država ne može da se odrekne Rezolucije 1244. Ne treba gajiti optimizam da ćemo u martu dobiti kandidaturu. Ako neko treba da snosi odgovornost zbog nedobijanja statusa, onda je to cela Vlada

Izvor: Predrag Vasiljeviæ

Četvrtak, 15.12.2011.

10:55

Default images

Srbiji je manevarski prostor potpuno sužen. Suočeni smo sa brutalnom ponudom: odreknite se Rezolucije 1244 i dobićete kandidaturu. Na tu ucenu ”uzmi ili ostavi” ne možemo da pristanemo.

To je za ”Novosti” izjavio Rasim Ljajić, ministar za rad i socijalnu politiku i lider SDPS, koji potvrđuje da se od naše države u suštini traži priznavanje Kosova:

- Od Srbije se zahteva da odustane od Rezolucije 1244. To na mala vrata uvodi mogućnosti priznavanja Kosova. Država to ne može da prihvati.

* Šta onda da očekujemo od martovske odluke Evropskog saveta o kandidaturi Srbije?

- Kao što ne treba tragično posmatrati ono što se dogodilo 9. decembra, ne treba se sa euforijom i prevelikim očekivanjima nadati pozitivnom ishodu i dobijanju statusa kandidata u martu.

* Ne očekujete, znači, da Srbija ispuni nove evropske uslove do prolećnog podvlačenja crte?

- Bilo bi potpuno pogrešno da odustanemo od principa na kojima smo do sada insistirali. Tako bismo doveli u pitanje državne interese, a postavilo bi se i pitanje: zašto niste to uradili u decembru, nego ste čekali da prođu dva meseca.

* Kako onda da nastavimo proklamovanu politiku - i EU i Kosovo koja je udarila u zid?

- U politici prema EU i Kosovu moramo da nađemo meru i da zaboravimo na krajnosti kojima smo skloni. Moramo da se vratimo sebi, ekonomskom razvoju i reformama koje su neophodne u procesu pridruživanja EU. Put do članstva u EU će u svakom slučaju biti dug i, vidimo, neizvestan.

* Koliko je u pravu opozicija koja predlaže da se pod ovakvim uslovima prekinu evropske integracije?

- To što nismo dobili kandidaturu ne znači da treba da odustanemo od reformi i od usvajanja evropskih zakona. Ali, treba da prestanemo da idealizujemo EU i da je predstavljamo kao lek za sve naše rane i probleme. Ona nije jedini smisao života, delovanja i funkcionisanja. Odnos prema EU moramo da svedemo na potpuno realne okvire. Jasno treba da kažemo: činićemo sve da uđemo u EU, ali crvene linije nacionalne politike nećemo pregaziti.

* Kada Dačić kaže da više ”nećemo da se lažemo”, znači li to da je vlast znala da je politika EU i Kosovo nemoguća?

- Ne. EU je jedino u slučaju Srbije bezobzirno menjala uslove u hodu. Govorili su: kad rešite Hag dobićete kandidaturu, pa su lansirali kosovske uslove tako što su odvojili šta treba da se učini za kandidaturu, a šta za datum pregovora... Na samom kraju, u noći kada su odlučivali o statusu, podigli su lestvicu, pa su uslove za datum postavili kao uslove za kandidaturu. Nijedna zemlja nije ovako brutalno zaustavljena na samom početku puta ka EU. * Ko treba da snosi odgovornost što strateški državni cilj nije ispunjen?

- Ako neko treba da snosi odgovornost, onda je to cela vlada. Ni EU ni Kosovo nisu bili privatna stvar nijednog ministra. Ovo je bila državna politika. Najlakše je tražiti krivca. EU je postavila uslove koje niko nije mogao da ispuni.

* S čim će vlast da izađe u kampanju kad EU prestaje da bude mamac za birače?

- Prioritet sledeće Vlade mora da bude zaštita najsiromašnijih i najugroženijih. Zatim ekonomija, borba protiv nezaposlenosti, nelikvidnosti i korupcije. To su najvažniji poslovi, mnogo preči od priča o EU.

* Razmišlja li državni vrh da odgovori na zahteve opozicije i da raspiše izbore?

- Ne verujem da vrh države razmišlja o prevremenim izborima. Svakako ulazimo u redovni termin. Ali, ukoliko nastavimo da se međusobno prepucavamo kao što smo počeli, da podmećemo klipove u točkove i da koristimo svaku priliku za pozicioniranje vlastite stranke, mislim da je bolje da odmah idemo na izbore. Da se agonija završi, jer, postaće neizdrživo.

* Najavili ste da će SDPS biti iznenađenje izbora?

- Iskren da budem, nisam očekivao toliku energiju, optimizam i masovnost unutar SDPS. Odavno nisam doživeo toliki entuzijazam u vremenu opšte apatije i malodušja. Ne očekujem pobedu na izborima. Za nas je iznenađenje da pređemo cenzus ako budemo išli samostalno ili da postignemo neki jači rezultat ako budemo nastupili u koaliciji. * Kada ćete prelomiti sa kim idete na izbore?

- Do 18. februara ćemo odlučiti da li idemo samostalno ili u nekoj koaliciji. Do tada ćemo anketirati članstvo sa kim žele na izbore. Prvi rezultati pokazuju da ogromna većina traži samostalan nastup. * Zašto je vaš odbor iz Loznice prešao u DS?

- To je neistina. Moja bivša stranka Sandžačka demokratska partija imala je odbor sa oko 70 članova. Predsednik je ranije prešao u DS. A sada su lažno saopštili da je u DS prešla moja sadašnja stranka. Gruba podmetačina. Nikad ne organizujem konferenciju za novinare, ni kad opozicionari prelaze u SDPS, a kamoli saveznici. Ovaj potez DS vraća nas tri koraka unazad u našim odnosima.

* Pojavljujete se na tribinama sa Dinkićem. Da li je na pomolu savez sa URS?

- Ne želim više da pričam o koalicijama. Razgovaraćemo ozbiljno sa svima. Izložićemo program i ideje, pa ćemo doneti odluku. Insistiraćemo da imamo samostalan poslanički klub.

* Kako uozbiljiti srpsku političku scenu kad se i stranke cepaju na frakcije?

- Treba promeniti izborni zakon, povećati cenzus za koalicije, a Ustavom smanjiti broj poslanika. Tada će sve stranke morati da biraju najbolje ljude u parlament.

* Očekujete li da se otvori nova skupštinska pijaca pošto mandati pripadaju poslanicima?

- Prognoziram da će biti puno pretrčavanja i trgovine mandatima, a sve pod izgovorom slobodnog poslaničkog uverenja. Pre toga, čeka nas duga i prljava kampanja

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: