"Ličnosti godine" kod Karađorđevića

Predsednik Fonda B92 Veran Matić proglašen je za "najhumaniju ličnost 2011" po izboru magazina "Helo".

Izvor: B92

Nedelja, 11.12.2011.

23:38

Default images

Prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina ugostili su u Belom dvoru "ličnosti godine" koje je odabrao ovaj magazin. Među njih 24 ove godine se našao i Veran Matić.

Dve sigurne kuće, akcija ”Hrana za enklave” koja je spasla šest narodnih kuhinja na Kosovu, i na kraju “Bitka za bebe” koja je privukla najviše pažnje, predsedniku Fonda B92 donela je nagradu u kategoriji za najhumaniju ličnost godine.

Prema proceni ovog magazina, 2011. obeležili su Novak Đoković, Nataša Ninković, Sergej Ćetković, Nataša Bekvalac, Lepa Brena, kao i mnogi drugi.

Reditelj Zdravko Šotra, pevačica Emina Jahović i glumac Velimir Bata Živojinović bili su među "ličnostima godine". Na pitanje šta jednu osobu može da kvalifikuje za ovakvu "nagradu", proslavljeni glumac Bata Živojinović je duhovito odgovorio: "Ne znam...ja sam se samo ove godine razboleo."
Zahvaljujući se na priznanju, Veran Matić je rekao da je uloga poznatih, kada je reč o humanosti, veoma važna. Njihova česta pojavljivanja u medijima nose i odgovornost da svoju poznatost iskoriste šaljući i poruke koje pozivaju na empatiju, solidarnost i humanost. To je danas, u ovoj krizi, važnije nego ikada. Istakao je i da ovo priznanje, na prvom mestu, pripada timu koji je osmislio i vodio sve akcije u ovoj godini.

Fond B92 je u 2011. godini uspešno realizovao mnoštvo akcija. U akciji „Hrana za enklave“, Fond je spasao od gašenja šest narodnih kuhinja u Kosovskom Pomoravlju i enklavama, i omogućio nesmetan rad u celoj ovog godini i u narednih šest meseci. U akciji protiv porodičnog nasilja, izgrađene su još dve sigurne kuće.

Ipak, akcija koja je obeležila ovu godinu je „Bitka za bebe“, u kojoj je sistemski rešen problem nedostatka inkubatora u našim zdravstvenim ustanovama. Do sada je prikupljeno 180 inkubatora, a akcija će se nastaviti i kroz nabavku drugih uređaja neophodnih za prevremeno rođene bebe, ali i za porodilišta, kako bi se stvorili što civilizovaniji uslovi za roditeljstvo i kako bi se bebama omogućili najbolji mogući uslovi za početak života.

Priznanje - figuru koju su nagrađeni dobili, dizajnirao je Karim Rašid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: