Zukorlićev Univerzitet bez dozvole

Srbija sada ima 16 univerziteta – osam državnih i osam privatnih, a akreditaciju nisu dobili Univerzitet Alfa, bivši BK, ni privatni Univerzitet u Novom Pazaru.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2011.

23:34

Default images

Predsednik Univeruiteta u Novom Pazaru je Muamer Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji.

Kako je dr Vera Vujčić, predsednica Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, osim ovim postojećim, akreditacija je odbijena i jednom univerzitetu u nastajanju – Akademiji lepih umetnosti.

"Odbijanje ne znači zatvaranje tog univerziteta jer svaka ustanova po zakonu ima pravo žalbe Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje. Ukoliko i tada budu odbijeni ili ukoliko se ne žale, nakon godinu dana mogu ponovo da podnesu zahtev za akreditaciju. Sve su ove ustanove odbijene zato što nisu ispunile zakonski uslov o postojanju akreditovanih studijskih programa u tri različita polja i na tri različita nivoa (osnovne, master i doktorske studije)", objašnjava predsednica KAPK-a.

Profesorka Vujčić kaže da univerziteti neće moći da upisuju studente, dakle neće biti brucoša iduće godine, ali da akademci koji imaju indeks imaju i pravo da završe školovanje.

Rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, profesor dr Mevlud Dudić kaže da za ovu informaciju nije znao, da Univerzitet nije dobio zvanično obaveštenje i da je to, ukoliko je tačno, „politički udarac”.

On napominje da se nisu žalili sudu jer su očekivali odluku Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje posle akta upozorenja, „ali da se ovo telo nijednom nije sastalo za tih 11 meseci” i „da ih zbog svega ovoga ne zanimaju bilo kakve odluke koje će oni ubuduće donositi”.

"To je još jedna u nizu političkih harangi koja se vodi protiv našeg univerziteta jer je Komisija za akreditaciju odavno izgubila kredibilitet, oni nisu stručno već političko telo. Mi smo pre 33 meseca predali svu potrebnu akreditaciju, a oni nisu na vreme odradili svoj posao i zato njihove odluke nisu važeće", kaže rektor Dudić.

Ovaj univerzitet je inače osnovan 2002. godine, a u svom sastavu ima studije iz oblasti bosanskog jezika i bošnjačke književnosti, psihologije, ekonomije, informatike, likovne umetnosti…

Predsednica Komisije za akreditaciju s druge strane kaže da su rešenja o odbijanju gotova, a da je stvar univerziteta da li će da ih podignu ili ne i podseća da su još u junu održali sastanak s predstavnicima ove tri ustanove kada je postalo jasno da će biti problema s akreditacijom ne bi li se korigovali, pre svega u oblasti nastavnog kadra.

" A što se tiče komentara da smo političko telo, o tome nema ni govora – mi smo zaista samo stručno telo, naše odluke su javne, odlučujemo po tačno utvrđenim standardima, a, osim toga, nije odbijen samo Univerzitet u Novom Pazaru, već i najstariji privatni univerzitet u Srbiji čije je sedište u Beogradu", ističe dr Vujčić.

U Rektoratu Univerziteta „Alfa”, nekadašnjem „Braća Karić” nema odgovora na pitanja o budućnosti ovog univerziteta na kojem je od 1992. godine diplomiralo više od 20.000 studenata.

Akreditaciju su dobili državni univerziteti u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Kosovskoj Mitrovici, Novom Pazaru, Univerzitet umetnosti i Univerzitet odbrane, kao i privatni „Singidunum”, „Megatrend”, „Metropolitan”, „Union”, „Union – Nikola Tesla”, „Privredna akademija”, „Edukons” i Evropski univerzitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: