Dačić bi imao podršku za rat

Dačićev stav prija svima, ali se plašim da je reč o korišćenju Kosova u dnevnopolitičke svrhe, poručio ministar Goran Bogdanović, a prenosi "Pres".

Izvor: Press

Petak, 25.11.2011.

08:28

Default images

Stav ministra policije Ivice Dačića da Srbija ne sme da kaže da neće da ratuje za Kosovo kako ne bi narušila ravnotežu straha dobio je podršku naprednjaka i radikala.

Ministar za KiM Goran Bogdanović kaže da „takav Dačićev stav prija svima", ali da se plaši da je reč o „korišćenju Kosova u predizborne svrhe".

Bogdanović ističe da podržava ideju da svim sredstvima treba braniti ljude na Kosovu.

"Međutim, očigledno je da je počela kampanja i da je na delu ono na šta sam stalno upozoravao i čega sam se plašio, a to je korišćenje Kosova u dnevnopolitičke svrhe", kaže Bogdanović. Predrag Simić, profesor FPN, kaže da je Dačićeva poruka upućena prvenstveno potencijalnim biračima, a ne spoljnim faktorima koji odlučuju o sudbini Kosova.

"Dačićeva izjava upućena je biračkom telu koje je negativno reagovalo na poruke predsednika Tadića i ministra Šutanovca da Srbija više neće ratovati. Ta formulacija, međutim, nije delovala dovoljno ubedljivo u trenutku kada Srbija strepi zbog 9. decembra i odluke Saveta EU o kandidaturi upravo zbog problema oko Kosova" , zaključuje Simić.

Pohvale na račun izjava lidera SPS stigle su i iz SNS. Član predsedništva SNS Borislav Pelević kaže da su stavovi o KiM koje je Dačić izneo potpuno u saglasnosti sa interesima Srbije.

"Tako se ponaša pravi državnik. Treba odlučno reći da Srbija ne želi rat, ali hoće da zaštiti svoje građane na celoj državnoj teritoriji. Time bismo poslali poruku svim Srbima sa severa, kao i iz ostalih delova KiM, ali bismo i javno pokazali volju da branimo svoj narod, i međunarodnoj zajednici i Hašimu Tačiju. Drago mi je da se Dačić priklonio toj ideji, koju smo Tomislav Nikolić i ja izneli još prilikom izglasavanja poslednje Vladine deklaracije o Kosovu", tvrdi Pelević.

Potpredsednik SRS Dragan Todorović kaže da ne postoji nijedna država koja će reći da ne može da brani svoje granice i svoj narod. On ipak ističe da u ovom momentu Srbija ne može da ulazi u rat, već mora da učini sve što može da se održi okvir koji je sadržan u Rezoluciji 1244.

"Ne mora Ivica da ratuje, ali ne treba ni da pravi dogovore sa Unmikom koji Kosovu daju prerogative državnosti, kao što su tablice, carina i druga takozvana administrativna pitanja. Očigledno je kod Dačića skala stavova jako velika i ide iz krajnosti u krajnost, od podele Kosova, do rata", objašnjava Todorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

175 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: