Srbe sa KiM čeka sudbina Srba iz HR

Predsednik LDP Čedomir Jovanović rekao da vlast namerava da sa Srbima na severu Kosova uradi ono što je Slobodan Milošević uradio sa Srbima u Hrvatskoj i Bosni.

Izvor: Beta

Nedelja, 20.11.2011.

14:51

Default images

"Srbi sa severa Kosova su danas više u pravu nego u julu kada ih je vlast izvela na barikade, pružila im podršku da bi danas, suočena sa činjenicom da gubi pravo da sedi na dve stolice, odlučila da zbog značaja 'evropske' (stolice) sa Srbima na severu uradi ono što je Milošević uradio sa Srbima u Hrvatskoj i u Bosni", rekao je Jovanović.

Jovanović je odbacio kritike da je proglas "Preokret" izdaja i naveo da su uredbe predsednika Srbije Borisa Tadića, koje Tadićevi ministri ne žele da potpišu na sednicama Vlade, nego ih potpisuju državni sekretari, mnogo više od onoga što je Tadić kritikovao kao nacionalnu izdaju u proglasu "Preokret".

"A kako se zove uredba ispod stola u kojoj se kaže da je za sporove na Kosovu nadležan Vrhovni sud Kosova? A kako se zove uredba u kojoj se kaže - uspostavlja se integrisani granični prelaz koji privremene institucije sa Kosova smatraju granicom, a mi smatramo administrativnom linijom? Hoće nam biti lakše posle toga?"

"Privremene institucije to smatraju svojom zastavom, a mi to smatramo krpom. One smatraju graničnim kamenom, a mi kamenom za kupus", rekao je Jovanović.

Jovanović je istakao da "Preokret" ne znači priznavanje nezavisnosti Kosova, nego novi pogled na svet i definisanje srpske države, a da priznavanje nezavisnosti Kosova, kao i gubitak srpskog suvereniteta na Kosovu, može da bude samo posledica jedne politike.

"Onda u perspektivi možemo da razgovaramo o jednoj modernoj Srbiji, koja je moderna i zbog toga što može da definiše samu sebe, ali ne na način na koji je to činila u prošlosti i kao što čini danas."

Jovanović je rekao da je ideja izgradnje nacionalne države doživela potpuni krah.

"Priznaćete da je sramno da politika koja je krenula sa Gazimestana završi na telefonskoj sednici vlade, kako se ne bi saznalo za potpuni slom i krah ideje izgradnje nacionalne države na temeljima ruševina iz 20. veka, koje su posledica mnogih grešaka", rekao je Jovanović i upitao da li je veći gubitak za Srbiju odlazak milion ljudi ili gubitak prava da u preambuli (Ustava Srbije) dokazuje da je država na Kosovu".

Jovanović je naveo da nemačka kancelarka Angela Merkel letos nije došla u kaznenu ekspediciju u Srbiju nego da bi rekla ono što je trebalo da lideri u Srbiji saopšte građanima mnogo ranije.

"Ako nam je stalo do Srba na Kosovu, onda moramo voditi takvu politiku koja će omogućiti tim Srbima normalan život, što znači politiku koja će im garantovati onaj stepen prava koji je neophodan za normalan život u zajednici sa Albancima, koji takođe imaju pravo na normalan život. Da li je to život u granicama Srbije? Nije i od 1999. godine i kumanovske kapitulacije i Rezolucije 1244", rekao je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

165 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: