Doktori protiv korupcije obmanjuju

Organizacija “Doktori protiv korupcije” obratila se javnosti posle prve dve epizode serijala Insajder “Kupoprodaja zdravlja” s pamfletom u kojem iznose laži.

Izvor: B92

Subota, 12.11.2011.

15:47

Default images

Sramna objava ove grupe predstavlja pokušaj da se umanji značaj onoga što je objavljeno u emisiji Insajder.

Iznete činjenice o sukobu interesa nazivaju konfuznim, dokaze o nameštanju tendera u Srbiji tumače kao nalog da se sve prebaci na svetski nivo?!

Takvom zamenom teza stvaraju u javnosti utisak da prikazani dokazi o skandaloznoj korupciji u srpskom zdravstvu zapravo i ne postoje.

Saopštenje, koje su u ime organizacije “Doktori protiv korupcije” potpisali Dragana Jovanović i Dragan Karađinović, odbrana je zapravo člana njihove družine dr Zorana Radovanovića. Epidemiolog Zoran Radovanović, još od prve epizode serijala, preti novinarima Insajdera da činjenice koje smo saznali o njemu nikako ne objavljujemo. O tome postoje i dokazi.

Kada smo pretnje dr Radovanovića objavili u vestima B92, jasno mu saopštivši da nas njegove pretnje “ćeranjem” i otkrivanjem nekakvih detalja iz finansiranja B92 neće sprečiti da o korupciji u zdravstvu nastavimo da govorimo, usledio je nastavak pretnji, sada preko organizacije čiji je on član “Doktori protiv korupcije”. On je samo jedan od mnogih lekara čije aktivnosti plaćaju farmaceutske kompanije, u ovom slučaju proizvođač Glakso Smit Klajn. Ovo smo i objavili kao jedan od primera sukoba interesa, zbog kojih su proizvođači lekova zapravo tako moćni i uticajni, čak toliko da, kako je to utvrdila i istraga Saveta Evrope, uticajem na SZO utiču na proces u kome se proglašava pandemija, na osnovu čega dolaze u poziciju u kojoj mogu da ostvaruju astronomske profite.

Iz saopštenja koja su “Doktori protiv korupcije” objavljivali povodom nabavke vakcina na svom sajtu, pa i kroz ovo saopštenje kojim osuđuju informacije objavljene u Insajderu, jasno se vidi da ova grupa “boraca protiv korupcije” u stvari ima samo jedan problem: Zašto je vakcina kupljena od Novartisa, a ne od Glakso Smit Klajna? Da li je pandemija postojala, da li je vakcina bila štetna po zdravlje ljudi, da li je SZO svesno ili ne, učestvovala u kreiranju ove koruptivne šeme, to ovim “borcima” nije bitno. Da je pobedio GSK umesto Novartisa, za ove “lekare protiv korupcije” sve bi bilo čisto, pa i tender u Srbiji.

Pominjanje nekakvog njihovog odustajanja od snimanja za Insajder jednostavno nije tačno, a za to postoje i dokazi i svedoci! Tačno je da ih nema u serijalu jer su od snimanja odustali novinari Insajdera, kada su utvrdili da je više članova ovoga društva u sukobu interesa i da su njihove optužbe usmerene na pojedine farmaceutske kompanije u suštini posledica sukoba s konkurencijom.

Pominjanje “diletantske površnosti” novinara Insajdera kao ključni dokaz u njihovoj potrebi da diskredituju iznete činjenice i da tako brane SZO samo govori o tome o kakvim se ljudima radi! Jer za njih je “diletantska površnost” to što smo EHFCN u vestima nazvali "agencijom", a ne "mrežom"! A to smo uradili jer smo preneli saopštenje upravo njihovog člana Zorana Radovanovića, koji u mejlu upućenom novinarima B92 ovu organizaciju naziva "agencijom" i lažno se poziva na njihovu podršku. Kada smo pozvali predsednika “agencije” i proverili tvrdnje Radovanovića, usledilo je ovakvo saopštenje "Doktora protiv korupcije". Odgovor Pola Vinkea, koji jasno pokazuje da član UO "Doktora protiv korupcije" ne govori istinu, treba da bude zamagljen i skriven, manipulacijama poput ove u kojoj se pominje "nepostojeće, odnosno postojeća" organizacija.

Snimanjem serijala "Kupoprodaja zdravlja" imali smo nameru da javnosti pokažemo ko su sve odgovorni i da ih nikakva opravdanja, pa čak ni ministarke pravde ne mogu spasti od odgovornosti. Građanima smo dali na uvid kroz činjenice sve ono što oni i sami znaju. Povezanost političara, ministara, sa tajkunima i interesnim lobijima. Jasno smo označili odgovornost i bivšeg ministra Tomice Milosavljevica, dr Predraga Kona, Svetlane Vukajlović, Miroslava Miškovića, Milke Forcan, Smiljke Mileusnić, ali i farmaceutskih kompanija, pa čak i same SZO. To sve objavljeno je već u prve dve epizode. Normalno bi bilo očekivati da družina okupljena u organizacji »Doktori protiv korupcije« takve emisije podrži. Bilo bi normalno da društvo koje na sopstvenom sajtu ima vest "da je zdravstvo najkorumpiranija grana vlasti u Srbiji" namere novinara Insajdera vidi kao sredstvo da se ta "bolest" iskoreni, a ne kao lični atak na sopstvene finansijere ili ugrožavanje ličnih interesa.

Šta je u Insajderu objavljeno u poslednje dve epizode, a šta u svom saopštenju tvrde “Doktori protiv korupcije”, najbolje se vidi iz transkripta emisija koje su emitovane.

http://www.b92.net/insajder/arhiva/arhiva.php?nav_category=1354&nav_id=554079

http://www.b92.net/insajder/arhiva/arhiva.php?nav_category=1354&nav_id=555719

Reakcija Insajdera usledila je posle dopisa koji su Doktori protiv korupcije uputili beogradskim medijima. Podsetimo, prethodnih dana je član ovog udruženja pretio novinarima Insajdera I u dnevnim listovima objavljivao tekstove pokusavajuci da neistinama diskredituje nepobitne cinjenice do kojih je Insajder dosao. Saopstenje Doktora protiv korupcije na koje je reagovao Insajder objavljujemo u celosti:

Saopštenje Doktora protiv korupcije

"Da li je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) krivac za aferu nabavke vakcine protiv gripa u Srbiji?

Stalno unošenje zabune oko utvrđivanja odgovornosti za osnovanu sumnju na korupciju u nabavci vakcine protiv svinjskog gripa H1N1 je ovih dana dostiglo vrhunac zbog konfuznih emisija Insajdera TV B92.

Umesto da se javnost upozna sa jasnim zakonskim obavezama zdravstvenih vlasti isključenja posrednika prilikom postupka javne nabavke vakcine kod proglašene epidemije, fokus se usmerava u pogrešnom pravcu.

Naravno, uvek je zahvalnije u Srbiji ukazivati na globalnu korupciju nego se boriti sa lokalnim aferama gde odgovorni imaju ime i prezime i političku podršku. Tako ispada, gledajući serijal Insajdera da je za aferu nabavke vakcina zapravo odgovorna SZO a ne bivši ministar koji je od početka prekršio zakon uvođenjem trgovačkih posrednika u postupak javne nabavke.

http://www.healthcareanticorruption.org/saopstenja/21jun2011_vakcine.pdf

http://www.healthcareanticorruption.org/saopstenja/21jun2011_vakcine.pdf

Iz tih razloga članovi našeg udruženja nisu želeli da učestvuju u pomenutom serijalu i pored insistirajućih poziva. Jer, i posle dostavljene
dokumentacija ekipi Insajdera na njihov zahtev o konkretnim teškim koruptivnim aferama u zdravstvu (trgovina listama čekanja na IOV, afera Hitna pomoć Beograda, zloupotrebe rekonstrukcija projekta 20+1 bolnica...) ustanovili smo posle više razgovora sa novinarima da je koncept serijala bio selektivan, te da se afere sa poražavajućim posledicama po život i zdravlje velikog broja građana izbegnu ili prikažu na uopšten način, bez konkretnog definisanja lanca odgovornosti zdravstvenih vlasti (Ministarstva zdravlja) za galopirajuću korupciju u zdravstvu.

Odluka o neučestvovanju je dodatno ojačana informacijama o izvorima finansiranja TV B92 s obzirom da se Ministarstvo zdravlja, kao i druga
ministarstva kojim upravlja ista stranka koja rukovodi zdravstvom već 9 godina, pominje kao važan finansijer.

http://www.antikorupcija-savet.gov.rs/Storage/Global/Documents/mediji/IZVESTAJ%20O%20MEDIJIMA,%20PRECISCENA%20VERZIJA.pdf
http://www.skockajtebudzet.rs/rs/clanak/ekskluzivno-ministarstva-potrosila-milione-za-medijske-usluge

Takođe, po našim saznanjima, supruga vodećeg rukovodioca TV B92 zauzima već godinama ključnu funkciju u RFZO, ustanove sa suštinskom odgovornošću u aferama velike korupcije, što navodi na opravdanu sumnju u nepristrasnost serijala posvećenog korupciji u zdravstvu.

Posebno šokantan primer diletantske površnosti sa kojom je rađen ovaj serijal je teatralno obraćanje ekipe Insajdera nepostojećoj Agenciji za borbu protiv prevare i korupcije u zdravstvu i g. Polu Vinkeu, postojećem predsedniku, ali sasvim druge organizacije, koja se zove EHFCN sa sedištem u Briselu.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=11&dd=10&nav_category=12&nav_id=556627

Tako zaprepašćujući propust nam posebno teško pada, jer smo dobitnici prestižne evropske nagrade EHFCN 2011. za uspehe u borbi protiv korupcije u zdravstvu i to kao prva zemlja van EU.

http://www.ehfcn.org/media-press/press-releases/nr/802

http://www.healthcareanticorruption.org/saopstenja.html#slike_Krakov2011

Ovim teškim promašajima Insajdera nije obmanuta samo srpska javnost, već se kompromituje i predsednik EHFCN pominjanjem u kontekstu senzacionalističkih fikcija nekakve zavere SZO protiv čovečanstva. Javno izvinjenje TV B92 i gledaocima i predsedniku EHFCN u ovakvim okolnostima je minimum.

Sa žaljenjem konstatujemo da emisije Insajdera TV B92 iz serijala o korupciji u zdravstvu nisu odgovorile očekivanjima već doprinose prikrivanju a time i jačanju koruptivnih mehanizama u zdravstvu. Razočaranje je tim veće kada se zna koliko obilato su institucije EU pomagale medijsku kuću B92 sa željom da upozna građane Srbije sa antikoruptivnim standardima moderne države.

Beograd, 11. novembar, 2011.

profesor Dragana Jovanović

predsednik

dr Draško Karađinović

podpredsednik

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: