TRIHINELOZA

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2002.

18:00

Default images
Epidemija trihineloze presla je sa teritorije Vojvodine u uzu Srbiju. Za sada najalarmantnije vesti stizu iz Loznice. Kako je Radiju B92 receno na Infektivnom odeljenju bolnice u Loznici, do ponedeljka je hospitalizovano 11 lica zarazenih trihinelozom, koja se nalaze u srednje-teskom stanju, a oko 50 osoba se nalazi na ispitivanjima. Lekar koji je zeleo da ostane anoniman rekao je da se narednih dana ocekuje jos vise zarazenih jer jos traje inkubacija.

Kako se pretpostavlja, uzrok zaraze je konzumiranje dimljenog i susenog mesa.

Posle zaraze trihinelozom, koja je pocela u opstini Novi Becej, nadlezni u Zavodu za zastitu zdravlja kazu da na teritoriji Vojvodine epidemija jenjava. Kako izvestava dopisnik ANEM Slobodan Krajnovic, do subote su u Srbiji registrovane 173 osobe obolele od trihineloze, kaze direktor Zavoda Marko Bacic. Stanje obolelih je stabilno, a trihinela je unglavnom pronadjena u kobasicama privatne mesare "Vajkov". "Utisak je da se epidemija polako smiruje", kaze Bacic. Sef odeljenja za trihinelozu Infektivne klinike Klinickog centra u Novom sadu Koviljka Knezevic kaze da je u Novom Sadu hospitalizovano 6 obolelih. "Nikada ne treba konzumirati meso koje nije veterinarski pregledano, ne treba kupovati meso na pijacama ako nije pregledano", kaze Knezevic.

Zaraza je zabelezena u Jagodini, gde je proteklih dana registrovano 5, a u Kragujevcu ima 10 obolelih.

Prema informacijama Zavoda za zastitu zdravlja "Vera Blagojevic" u Sapcu, u Macvi je do ponedeljka registrovano 3 obolela, ali je to samo deo epidemije u kojoj je zarazeno jos 6 osoba koje se lece u Beogradu.

Svi oboleli su konzumirali suseno meso u selu Crna Bara. Direktor Zavoda Nebojsa Sofonic rekao je da se epidemije vecih razmera tek mogu ocekivati, jer predstoji sezona upotrebe susenog mesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: