Smenjen grčki vojni vrh

Grčki ministar odbrane naredbom smenio čitav vojni vrh zemlje: načelnika generalštaba i komandante kopnenih snaga, mornarice i vazduhoplovstva.

Izvor: Politika

Četvrtak, 03.11.2011.

09:00

Default images

Dopisnik "Politike" navodi da je javnost u šoku i da opozicija traži objašnjenje i poručuje da je ovaj politički manevar "indikativan u trenutku kada premijer Papandreu gubi poverenje u sopstvenoj partiji i u narodu", pogotovo nakon odluke da se održi referendum o evropskoj pomoći Grčkoj.

Prema nekim izvorima, smene u vojnom vrhu bile su iznenađenje i za armiju i za članove vlade, i direktno se povezuje sa političkom nestabilnošću u zemlji.

Posle raspada hunte 1974, vlada ima značajnu kontrolu nad armijom i njen vrh se uglavnom bira na osnovu partijske lojalnosti.

Neposredan povod su, po svemu sudeći, incidenti tokom nedavne proslave "Dana ne" zbog kojih je otkazana vojna parada u Solunu kojom se obeležava grčko "ne" zahtevu fašističke Italije da dopusti prolaz njenim trupama.

Rojters odluku grčke vlade da smeni vojno rukovodstvo u jeku dužničke krize ocenjuje kao znak da kabinet premijera smatra da su mu dani odbrojani, ali da želi da uveri međunarodnu zajednicu da zemlji ne preti opasnost od dolaska na vlast vojne hunte.

U međuvremenu, zvanična Atina je odbacila navode stranih medija da je vojni vrh u utorak smenjen kako bi se predupredio eventualni puč.

Ipak, stručnjaci za grčku politiku smatraju da odluka o smeni generala, na predlog ministra odbrane Panosa Beglitisa, može da znači da je Papandreuov kabinet požurio da sprovede promene pre nego što i sam bude promenjen zbog sve gore dužničke krize.

I opozicija ima sličan stav. Oni navode da je vojni vrh smenjen upravo zato da bi se na čelo vojske postavili novi ljudi odani Papandreuu pre nego što on sam "padne".

Hitan sastanak vlade

U međuvremenu, grčki premijer sazvao je za danas hitan sastanak vlade, u trenutku kada se sve više poslanika vladajuće partije oštro protivi planu za organizovanje referenduma o paketu pomoći EU.

Grčki parlament treba sutra da se izjasni o poverenju kabinetu, suočenom s mogućim padom, pošto je grupa poslanika vladajućeg PASOK-a zatražila premijerovu ostavku, tvrdeći da je neočekivanom najavom o referendumu ugrozio sporazum o pomoći.

Socijalistička poslanica Eva Kajli jutros se priključila onim poslanicima koji su saopštili da na glasanju o poverenju neće podržati kabinet i pozvala je Papandreua da povuče odluku o referendumu.

Bez njene podrške, socijalisti imaju većinu od samo jednog glasa u parlamentu. Mediji su za danas najavili i sastanak parlamentarne grupe PASOK-a.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se većina Grka protivi međunarodnim zajmovima, koji su uslovljeni oštrim merama štednje, ali su za ostanak u evrozoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: