Insajder: Kako radi farmakomafija?

Insajder u novom serijalu "Kupoprodaja zdravlja" otkriva mehanizam funkcionisanja farmakomafije u Evropi, regionu i Srbiji.

Izvor: B92

Nedelja, 30.10.2011.

21:37

Default images

Novinari Insajdera mesecima su istraživali šta su sve spremne da u interesu farmakološke industrije urade nadležne institucije kako u Evropi, regionu tako i u Srbiji.

Osim sagovornika iz Srbije, za Insajder govore evropski epidemiolozi, oni koji su pokrenuli istragu pred Savetom Evrope o postupanju Svetske zdravstvene organizacije, kao i stručnjaci iz regiona.

Svetska zdravstvena organizacija često služi kao paravan za razne zloupotrebe koje se dešavaju u svim zemljama sveta, pod izgovorom ”radimo za zdravlje”.

Kada se sa svetskog nivoa cela priča spusti na lokalni nivo, odnosno na Evropu, region i Srbiju, jasno je da je mehanizam potpuno isti.

U svetu, na primer, od lažne pandemije zarađuje farmakološka industrija koja vakcine proizvodi, dok u Srbiji, na štetu građana, zarađuju pojedinci koji su, zahvaljujući povlasticama vlasti, posrednici pri uvozu tih istih vakcina.

Insajder u prvoj epizodi serijala "Kupoprodaja zdravlja" otkriva kako je Svetska zdravstvena organizacija promenila definiciju pandemije samo mesec dana pre proglašenja pandemije svinjskog gripa 2009, na koji način je tada širena panika, kako su isti oni koji su savetovali proglašenje pandemije radili i za proizvođače vakcina i kako su građani zbog profita postali pokusni kunići, jer je u promet puštena nedovoljno ispitana vakcina. Rezultat je bio ogroman profit za farmaceutsku industriju, koja po obrtu kapitala zaostaje samo za trgovcima oružjem i trgovcima drogom.

Novi serijal Insajdera možete gledati samo premijerno ponedeljkom u 21 h na televiziji B92, bez reprize. B92: Da li je postojao pritisak farmaceutskih kompanija da se proglasi pandemija?

Gregori Hartl: Nikada!

B92: Šta je farmaceutska mafija?

Gregori Hartl: Nemam pojma.

B92: Da li ste čuli da postoji farmaceutska mafija?

Gregori Hartl: Nemam pojma.

B92: Da li ste razmišljali o tome?

Gregori Hartl: Nikada nisam čuo taj pojam.

B92: Da li ste ikada razmišljali o tome da li postoji farmaceutska mafija?

Gregori Hartl: Ne, nikada.

B92: A šta mislite kako je moguće da se ceo svet ujedinio u borbi protiv trgovine trogom, trgovine oružjem, trgovine ljudima… a kada dođemo do farmaceutske mafije, svet je zapravo veoma tih?

Gregori Hartl: Nisam siguran da razumem šta podrazumevate pod farmaceutskom mafijom, ali mi zvuči kao da želite da prikažete negativnim nešto što ne mora da bude obavezno negativno.

B92: Na šta mislite?

Gregori Hartl: Ne znam šta vi mislite, tako da mislim da ćemo ovde zaustaviti intervju. Hvala najlepše!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: