Vehabije puštene nakon saslušanja

Osobe koje su jutros privedene pod sumnjom da su povezane sa Mevlidom Jašarviće, napadačem na ambasadu SAD u Sarajevu, puštene su nakon informativnog razgovora.

Izvor: B92

Subota, 29.10.2011.

09:16

Default images

U policijskoj akciji koja je započela jutros na 18 mesta na teritoriji Novog Pazara, Sjenice i Tutina, privedeno je 17 lica.

U BIH pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i drugih policijskih agencija sprovode akciju na području Gornje Maoče, kod Brčkog, koje se smatra sedištem vehabijskog pokreta u BiH. Akcija se sprovodi po nalogu Tužilaštva BiH.

Ministar Ivica Dačić je ranije izjavio da je MUP u saradnji sa BIA jutros u 5 izveo akciju protiv ekstremističkog islamskog vehabijskog pokreta na teritoriji Novog Pazara, Sjenice i Tutina.

Direktor policije Milorad Veljović zatim je naveo da će se naknadno proceniti da li će biti potrebe za privođenjem još ljudi.

MUP je saopštio da je u prostorijama Policijske uprave u Novom Pazaru privedeno 12 osoba sa teritorije Novog Pazara, dve osobe iz opštine Tutin, dve iz opštine Sjenica i jedan državljanin Bosne i Hercegovine.

Pripadnici policije su u saradnji sa BIA pretresli 18 objekata na širem području opština Novi Pazar, Tutin i Sjenica.

Tom prilikom pronađeno je 18 kompjutera i laptop računara, oko 1.800 kompakt diskova, oko 30 audio kaseta, oko 50 SMS kartica, jedna video kamera sa 17 kaseta, pet vojnih uniformi, tri veća noža, jedna sablja, nekoliko bejzbol palica, kao i literatura koja opisuje i propagira ideje tog pokreta, saopštava MUP. Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da teroristički napad u Sarajevu nikako ne bi trebalo povezivati sa svim ljudima islamske veroispovesti, već se radi o religijskom ekstremizmu pojedinaca kojih ima i u drugim religijama.

"Niko danas ne bi trebalo da uputi bilo kakvu pogrešnu reč prema ljudima islamske veroispovesti", rekao je Tadić. On je dodao i da je današnja policijska akcija u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, gde je privedeneo 17 osoba, izvedena u koordinaciji sa Savetom za nacionalnu bezbednost, kao deo opsežne istrage koja traje već duže.

"Ovde se ne radi samo o ekstremnom islamu, nego i o drugim ekstremnim ideologijama u različitim religijama", ukazao je Tadić.

On je ponovio da je Srbija identifikovala sve bezbednosne pretnje i da je, kako je rekao, jedan od ključnih činilaca u borbi protiv terorizma u Jugoistočnoj Evropi.

Akciju u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici su izveli žandarmerija, služba za borbu protiv terorizma Uprave kriminalističke policije i Uprava policije.

Akcija je sprovedena nakon što je Mevlid Jašarević iz Novog Pazara, pripadnik vehabijskog pokreta, juče pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu.

U pucnjavi su povređena dva policajca, a pripadnici specijalnih jedinica uspeli su da onesposobe napadača. Niko od povređenih nije životno ugrožen.

Stižu agenti FBI-ja

U Sarajevo će, posle napada na ambasadu SAD, u skladu sa standardnom procedurom, doći agenti FBI-ja kako bi procenili materijalnu štetu na zgradi, saopštio je američki ambasador u BiH Patrik Mun na konferenciji za novinare povodom jučerašnjeg napada na ambasadu.

"Prema standardnim procedurama, pripadnici FBI-ja doći će u Sarajevo kako bi istražili štetu na zgradi ambasade", kazao je Mun, ističući da je u pitanju procedura koja važi za sve ambasade SAD u svetu u sličnim slučajevima, javili su mediji u BiH.

Mun je naglasio da Ambasada SAD nije bila obaveštena o mogućem napadu, niti je imala bilo kakvu informaciju o pretnjama ambasadi i osoblju, ističući da će američka vlada pružiti svu potrebnu podršku u istrazi ovog slučaja.
Panika u centru Sarajeva u petak po podne kada je Jašareviæ otvorio rafalnu paljbu na ambsadu SAD (Beta)
Britanski ambasador u BiH Najdžel Kejsi, koji je takođe prisustvovao ovoj konferenciji, istakao je da nisu tačne informacije koje su se u međuvremenu pojavile o tome da je bio planiran napad i na zgradu britanske ambasade u Sarajevu.

"Prema našim podacima, nije postojala opasnost napada na zgradu britanske ambasade", kazao je Kejsi.

Ministar unutrašnjih poslova BiH Sadih Ahmetović rekao je da je istraga o ovom incidentu u toku, ističući još jednom da je policija odlično obavila posao na savladavanju napadača.

Na današnjoj konferenciji za novinare zamenik direktora Granične policije Enes Gračanin kazao je da policija nema podatak, koji je izneo na jučerašnjoj konferenciji za novinare direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH Almir Džuvo, da je Jašarević u BiH ušao u petak ujutro, pred sam napad.

"Granična policija ima podatak da je Jašarević u BiH ušao u augustu ove godine", istakao je Gračanin.

Prema rečima državnog tužioca BiH Dubravka Čampare, Jašarević, koji se nalazi u bolnici pod nadzorom policije, najkasnije će za dva dana moći da bude predat u nadležnost tužilaštva BiH, koje će zatražiti pritvor.

Pretres Jašarevićeve kuće

Pripadnici novopazarske policije pretresli su sinoć kuću Mevlida Jašarevića, pripadnika radikalnog vehabijskog pokreta, koji je juče po podne pucao na ambasadu SAD u Sarajevu. On međutim u toj kući u naselju Novopazarska Banjane ne živi poslednjih godina.

Jašarević je u incidentu ispred američke ambasade ranjen, hospitalizovan je i nije životno ugrožen.

Portal Federalne TV u BiH objavio je kompletan policijski dosije o Jašareviću zvanom Abdurahman, za koga se kaže da je vrlo radikalan i da je često boravio u Gornjoj Maoči, na "druženjima" sa selefijama (vehabijama).

U tom dosijeu se navode njegova "druženja" sa selefijama tokom prošle i ove godine u zaseoku Čande, u Distriktu Brčko.

Pored Jašarevića, kako se navodi, tim "druženjima" su prisustvovali Džemsad Mehmedović i njegov otac Refik, Goran Pavlović iz Beograda, Abid Podbičanin iz Prijepolja, Fatmir Muratović iz Novog Pazara, Edin Murić iz Novog Pazara, Eldin Ličina iz Novog Pazara, Edin Gilić iz Novog Pazara, Ramo Krajnić sa Sandžaka, Alija Jukić i Abdulah Pamukčić iz Austrije, Muharem Hodžić iz Nemačke, Sulejman Ahmetović iz Švajcarske, navodi Federalna TV.

Napominje se da je Jašarević tom prilikom stalno bio u društvu Hasana Bošnjaka i Hajrudina Ribića, najbližih saradnika Nusreta Imamovića u Gornjoj Maoči. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije povećalo je od petka uveče stepen bezbednosti ispred Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Kako se navodi, stepen bezbednosti je povećan duž cele Ulice kneza Miloša, u kojoj se, osim američke ambasade, nalazi i više drugih diplomatskih objekata.

Američku ambasadu u Podgorici danas obezbeđuju policajci sa pancirima i automatskim oružjem.

Pored uobičajenog obezbeđenja oko zgrade američkog diplomatskog predstavništva u glavnom gradu Crne Gore, od danas je primetno
pojačano policijsko prisustvo.

Prisustvo policijaca sa pancirima i automatskim puškama pojačano je nakon jučerašnjeg napada na ambasadu SAD u Sarajevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: