SINDIKATI FINANSIJSKIH RADNIKA S PREDSTAVNICIMA VLADE

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.12.2001.

18:00

Default images
Povodom najave likvidacije 5 velikih banaka u kojima je zaposleno vise od 8.000 radnika, u ponedeljak su se sastali predstavnici Vlade Srbije i Sindikata finansijskih organizacija. Kako je saopsteno posle cetvorosatnih razgovora, sve sto je dogovoreno je to da ce sporne banke za sada nastaviti da rade, a da ce Vlada u medjuvremenu spreciti rasprodaju njihove imovine. Ministar finansija Bozidar Djelic rekao je novinarima da Vlada ne moze da garantuje da likvidacije banaka nece biti, napominjuci da je zarad likvidnosti 4 banke u poslednjih nedelju dana iz budzeta intervenisano s vise od milijardu dinara. "Vlada danas ni u kom slucaju ne moze dati garancije ljudima koji rade u tim bankama da nece biti likvidacije tih banaka jer ta odluka pripada Narodnoj banci Jugoslavije, ali dajemo garancije nasim gradjanima i privredi da nece izgubiti svoj svez novac u tim bankama. Krecemo u izradu strategije srpskog nacionalnog bankarstva sto ce omoguciti bolju buducnost za one koji rade u ovim bankama. Nema mesta panici, budzet Srbije je spreman, necemo dozvoliti da bilo ciji novac propadne, nadoknadicemo novac nasih gradjana i ma sta da se desi s tim bankama, novac ce biti nadoknadjen i tu nece biti problema. Nema razloga za redove, nema razloga za paniku", kaze Djelic.

Predsednik Sindikata finansijskih organizacija Milan Alimpijevic izjavio je po izlasku iz Vlade da ce razgovori biti nastavljeni 11. januara.

Prema njegovim recima, do 31. januara bi trebalo da bude izradjen koncept nacionalnog bankarstva, a 10. januara ce, na sednici republicke vlade, biti formirana radna grupa eksperata, koji ce 11. januara nastaviti pregovore s predstavnicima sindikata. Upitan da li je stekao utisak da je Vlada spremna da popusti pred zahtevima sindikata, Alimpijevic je odgovorio: "Banke nastavljaju da rade normalno i nadamo se da cemo uspeti da sacuvamo sve ove banke. Ne mislimo da je Vlada popustila, ali je prvi put postala spremna da resavamo ove probleme. Do sada niko nije zeleo da razgovara, a Vlada je prva koja zeli da pomogne bankarstvu", kaze Alempijevic. Drugi predstavnici finansijskih organizacija nisu zeleli da daju izjave, a neki od njih su, izlazeci sa razgovora, kratko dobacili novinarima da "nista nije dogovoreno".

Djelic je potvrdio da je sa sindikatom takodje dogovoreno utvrdjivanje odgovornosti onih rukovodilaca koji su doveli do ovakvog stanja u bankama. "Bilo bi skandalozno da ljudi koji rade na salterima imaju velike probleme, a da svi oni rukovodioci koji su doveli do sadasnje situacije budu slobodni i prosperiraju u nekim novim institucijama i zbog toga ce u tu radnu grupu biti ukljuceno i Ministarstvo pravde", kaze Djelic.

Prvi sledeci razgovor predstavnici sindikata finansijskih organizacija imace 3. januara sa saveznim ministrom finansija Jovanom Rankovicem.

Oko 200 bankarskih sluzbenika se po okoncanju razgovora u zgradi Vlade razislo kucama, sto je oko 13:30 dovelo do deblokade Nemanjine ulice i uzeg centra grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: