Praznovaćemo nove praznike?

Srbija bi mogla da obeležava dva nova praznika - 11. novembar Dan primirija u I svetskom ratu i 21. oktobar Dan sećanja na srpske žrtve u II svetskom ratu.

Izvor: Tanjug

Subota, 22.10.2011.

15:02

Default images

U skupštinsku proceduru stigle su izmene Zakona o državnim i drugim praznicima, kojima je to predviđeno.

Vlada Srbije je predložila i da se državni praznik Sretenje - Dan državnosti Srbije, osim 15. februara, praznuje još jedan dan i to 16. februara.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, ukoliko poslanici podrže izmene zakona, obeležavaće se kao neradni dan u spomen na sve nevino postradale u razdoblju između 1914. i 1918. godine.

Kako je vlada podsetila u obrazloženju, Prvi svetski rat započeo je napadom Austrougarske monarhije na Srbiju 28. jula 1914, a prva pobeda Antante izvojevana je već na početku rata i to u bici na Ceru.

Srbija je u tom ratu izgubila trećinu stanovništva, a zemlja je pretrpela nenadoknadiva razaranja.

Drugi praznik - Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu trebalo bi da se radno praznuje kao spomen na 21. oktobar 1941. godine i krvavu jesen kada su nemačke okupacione snage izvršile masovni zločin nad civilima u Kragujevcu i širom Srbije.

Tokom narodnog ustanka u centralnoj Srbiji protiv nacističkog okupatora, u kome su učestvovali i rojalisti i komunisti, ukupno je od 1. avgusta do 5. decembra 1941. godine ubijeno 33.000 građana centralne Srbije, od kojih 11.522 ustanika i 21.809 talaca streljanih u odmazdi, među kojima su, osim Srba, bili i Jevreji i Romi.

Državni praznici u Srbiji su Nova godina, koja se praznuje 1. i 2. januara, Praznik rada koji se obeležava 1. i 2. maja, Dan pobede 9. maj, dok se radno praznuju Sveti Sava 27. januara i Vidovdan 28. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: