Nema dogovora Srba i Kfora

U Zubinom potoku bez dogovora završen sastanak Srba sa severa Kosova i Kfora. Srbi spremni da kroz barikade delimičnog propuštaju Kfor, ali ne i Eulexa.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 19.10.2011.

08:58

Default images

Kfor međutim traži da se i Euleksu obezbedi nesmetano kretanje po severu Pokrajine, izjavio je predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

Ristić je na konferenciji za novinare rekao da je namera Kfora bila da se sastanak "minira". Kfor je ranije najavio da od ishoda tog sastanka zavisi da li će ta misija ukloniti barikade.

Predstavnici Kfora Srbima su postavili ultimatum da se sloboda kretanja obezbedi za sva njihova vozila, kao i za misiju Euleksa, o čemu do sada nije bilo razgovora, kazao je Ristić.

"Rekli smo im da nemamo mandat da odlučimo o tome da li će Euleksu biti dozovljen prolaz", kazao je Ristić.

Sastanak sa predstavnicima Kfora u Zubinom Potoku počeo je odmah posle zajedničkog sastanka odbornika četiri opštine sa severa, na
kojem su predsednici opština ovlašćeni da sa Kforom nađu rešenje za snabdevanje i kretanje Kfor.

Prethodno je nagoveštavano da su Kfor i Srbi sa severa Kosova blizu rešenja, da barikade ostaju ali da se omogućava prolazak Kfora sve dok se ne ukloni glavni uzrok postavljanja barikada - kosovski carinici i policija na administrativnim prelazima.

Barikade na magistralnim putevima na severu Kosova i Metohije ostaju, ali će Kforu biti omogućeno snabdevanje njegovih jedinica u tom delu pokrajine uz kontrolu od strane gradjana, najavili su predsednici četiri opštine sa severa Kosova.

Taj stav preneli su danas u Zubinom potoku zameniku komadanta Kfora Johanu Luifu, koji je predstavljao međunarodne snage.

Zvaničnik Kfora, međutim, preneo je Srbima, kako je novinarima rekao predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić, da se sloboda kretanja mora omogućiti i Euleksu.

Za to, rekao je Ristić, predsednici opština nisu imali ovlašćenje skupština opština, zbog čega danas nije bilo odluke.

Predsednik Skupštine Opštine Zubin Potok Stevo Božović rekao je posle tročasovne sednice da su odbornici razgovarali o tome da se barikade ne uklone potpuno, već da Kfor prolazi u određeno vreme, sa određenim brojem vojnika.

Predsednik SO Zvečan Dobroslav Dobrić dodao je da je osnovni zahtev odbornika sve četiri opštine da se ukloni uzrok postavljanja barikada na magistralnim putevima - prisustvo prištinskih činovnika na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

Prema njegovim rečima, odbornici traže da Kfor kosovske carinike i policajce vrati sa prelaza onako kako ih je i doveo, i kažu da će barikade biti uklonjene odmah potom.

Od dolaska kosovskih carinika na prelaze na severu Kosova, zbog čega su Srbi postavili barikade na prilaznim putevima, Kfor je svoje vojnike na Brnjaku i Jarinju, kao i u vojnom kampu u Leposaviću, snabdevao helikopterima.

Snabdevanje jedinica na ovaj način, ističu u Kforu, veoma je skupo, ali i nemoguće prilikom loših vremenskih uslova zimi.

Današnjim zaključcima odbornici četiri opštine takodje su tražili i da se na njihovoj teritoriji ne primenjuju dosadašnji dogovori iz dijaloga sa Prištinom, kao i da se opozove saglasnost za rasporedjivanje misije EU na Kosovu.

Srbima na severu, ali i naporima Vlade Srbije u rešavanju kosovskog pitanja podrška je danas stigla iz Kosovskog okruga, gde za sutra u Gračanici najavljuju skup podrške.

Načelnik tog okruga Goran Arsić preneo je Tanjugu da će sutrašnji skup biti protestna šetnja, kojom će Srbi sa centralnog Kosova pružiti podršku sunarodnicima na severu Kosova.

"Takođe, želimo da uputimo poruku međunarodnoj zajednici da podržavamo napore Vlade Srbije u resavanju kosovskog pitanja", rekao je Arsić.

Doneti racionalnu odluku

Načelnik kosovosko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je ranije da predstavnici Srba sa severa Kosova treba da donesu racionalnu odluku o odnosima sa Kforom i da od državnog vrha Srbije, koji im pruža podršku, imaju preporuku da se ne konfrontiraju sa međunarodnim snagama.

"Mislim da je ovo istorijski trenutak za opstanak Srba na ovim prostorima. Danas na ovoj sednici moramo biti vrlo mudri, odlučni i hrabri i doneti jednu racionalnu odluku", rekao je Nedeljković pred sastanak skupština četiri opštine severa Kosova. On nije želeo da prejudicira kakva će odluka biti doneta na sednici.

Podsećajući da će se na sednici raspravljati o odnosima sa međunarodnim snagama na Kosovu, pre svega sa Kforom, Nedeljković je istakao da su predstavnici Srba u svakodnevnoj komunikaciji sa državnim vrhom Srbije preko ministra za KiM Gorana Bogdanovića.

"Državnih vrh, predsednik države, vlada, svi su iza ovog naroda. Oni daju podršku našoj mirnoj i odlučnoj borbi da istrajemo u našim ciljevima", naveo je zvaničnik.

Istovremeno, imamo preporuke našeg državog vrha da ne smemo da nasedamo na provokacije i da ne smemo da se konfrontiramo i ulazimo u sukobe sa Kforom i ostalim međunarodnim institucijama, rekao je Nedeljković.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić za B92 kaže da će danas najverovatnije biti dogovoreno uklanjanje barikada za potrebe KFOR-a.

Prema njegovim rečima, u ovoj situaciji KFOR bi morao da ima razumevanje za građane na barikadama i da ne pokušava nasilno uklanjanje barikada.

"Ono što očekujem posle ovog sastanka i ono što je želja i raspoloženje svih odborničkih grupa je da treba da dođe do nekih relaksacija odnosa. Nadam se da će Kfor imati razumevanja za građane koji su tri meseca na blokadama. Očekujem da neće doći do nasilnog uklanjanja barikada, a ono što je najbitnije je da će blokade i dalje ostati, ali blokade protiv institucija tzv. vlade Prištine, koja pokušava da se instalira na sever Kosova, dok elementarni uslovi za Kfor očekujemo da će da budu zadovoljeni", kazao je Ninić.

Predstavnici pojedinih opština na severu Kosova tvrde da još nisu dobili poruku predsednika Srbije Borisa Tadića, iako je ona, kako saznaje B92, upućena. U poruci se navodi da Srbi nastave da se bore za svoja prava, ali mirnim putem i da je potrebno da se omogući Kforu prolazak kroz barikade.

Na sinoćnom sastanku u Zvečanu predsednika opština Zvečan, Leposavić, Kosovska Mitrovica i Zubin Potok i predsednika skupština opština severa Kosova usvojeni su zaključci koji će danas biti predati odbornicima na usvajanje.

Očekuje se da sastanak skupština opština počne u 11 časova u zgradi opštine Zubin Potok, a potom je planiran razgovor s predstavnicima Kfora.
Prema najavi državnog sekretara u Ministarstvu za KiM Olivera Ivanovića, danas bi predstavnici lokalne samouprave trebalo da sa predstavnicima Kfora postignu dogovor koji bi imao tri elementa.

Dogovor bi se odnosio, po rečima Ivanovića, na to da Kfor neće transportovati kosovske carinike, da neće dozvoliti naoružanim jedinicama da dođu na sever Kosova, kao i da neće pomagati Euleksu u dovođenju predstavnika kosovskih insitucija.

Dogovor predstavnika lokalnih Srba i Kfora će, kako je rekao, imati nekoliko faza, a počeće "u znaku dobre volje da se propuste transporti Kfora pod uslovom da ne prevoze carinike i tešku mašineriju, kao i da se ne dovodi bilo koja naoružana grupa koju Srbi doživljavaju kao neprijateljsku".

Prema njegovim rečima, za početak, to će značiti delimično propuštanje transporta Kfora.

Srbima nije u interesu komplikovanje situacije

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović izrazio je očekivanje da će na današnjem sastanku odbornika četiri opštine sa severa Kosova biti doneta odluka koja će doprineti stabilizaciji situacije i rešavanju krize u tom delu pokrajine.

To je dobra šansa da se uspostavi normalnija komunikacija građana i Kfora, koji jedini garantuje sigurnost Srbima na Kosovu i Metohiji, rekao je Mihajlović.

Mihajlović je rekao da u interesu Srba nije dodatno komplikovanje situacije, niti da provode vreme na barikadama, ali da će istrajati u tome da ne dozvole razmeštanje organa takozvane nezavisne države Kosovo severno od Ibra.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović očekuje da će biti konstruktivan razgovor čelnika opština severnog Kosova i zvaničnika Kfor, koji je u toku.

"Nadam se da će se doći do dogovora jer je održavanje ovakve napetosti loše, i može ugroziti vitalne interese Srba", kazao je Ivanović.

Državni sekretar je izjavio da će taj sastanak biti konstruktivniji od zajedničkog sastanka odbornika četiri opštine koji mu je prethodio.

Ivanović je izrazio žaljenje jer odbornici nisu doneli zaključke koji bi mogli predstavljati platformu za pregovore sa Kforom i zato što njihova sednica nije mogla da prodje bez politizacije - kao da su izbori sutra.

"Takvo postavljanje predstavnika opština prema problemu sa Kforom, ali i prema sopstvenoj vladi, ma ko nju činio, nije dobro", kazao je
on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: