Dodeljen Nobel i za hemiju

Izraelski naučnik Danijel Šehtman dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju za okriće obrazaca u atomima - takozvanih kvazikristala

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.10.2011.

12:47

Default images

Nobelov komitet za hemiju navodi da je Šehtman otkrio "kvazikristale", obrasce nalik "fascinantnim arapskim mozaicima reprodukovanim na nivou atoma" koji se nikada ne ponavljaju.

Do ovog otkrića, naučnici su smatrali da se obrasci u kristalima obavezno ponavljaju.

Šehtman je profesor na izraelskom Tehnološkom institutu u Haifi. Radi i kao profesor na Univerzitetu u Ajovi i kao stručni saradnik Laboratorije Ames pri američkom ministarstvu energije.

Nagrada za hemiju, vredna 10 miliona švedskih kruna (1,45 miliona dolara) je treća dodeljena Nobelova nagrada za ovu godinu, posle priznanja za medicinu i fiziku, čiju su laureati saopšteni u ponedeljak i utorak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: