Martinović kopirao svoj naučni rad

Potez potpredsednika SRS-a Aleksandra Martinovića, koji je 5 godina zaredom falsifikovao sopstveni naučni rad, šokirao kolege pravne stručnjake, piše "Pres".

Izvor: Press

Ponedeljak, 03.10.2011.

23:50

Default images

Osim ocene da je Martinovićeva „prevara" moralno nedopustiva, smatraju da novosadski Pravni fakultet treba da pokrene disciplinski postupak i preispita njegovo zvanje asistenta.

Martinović je kao asistent na Pravnom fakultetu u Novom Sadu u naučnom časopisu te ustanove „Zbornik radova" objavljivao naučni rad iste sadržine samo pod drugačijim naslovima (od 2005. do 2009. godine) i za to dobijao autorski honorar.

Profesor Pravnog fakulteta Oliver Antić kaže da je Martinović izvršio klasičnu prevaru.

"To je zloupotreba, to se ne radi. Za univerzitet je to moralno nedopustivo. Njemu sada može da se osporava zvanje asistenta. Jer, za (re)izbor za svako univerzitetsko zvanje potreban je određen broj radova. Ako je Martinović pet godina zaredom falsifikovao sopstveni rad, objavljivao tekst iste sadržine samo pod drugim naslovom, i ako je to koristio da na (re)izboru za asistenta prijavi da umesto jednog ima pet radova, mora da se pokrene postupak za osporavanje njegovog izbora, zvanja asistenta. Ne možete za isti rad uzimati pet godina zaredom honorar i izdavač može da traži povraćaj novca. To je bedno, nisko. Radovi se objavljuju radi kredibiliteta", navodi Antić, i dodaje da protiv Martinovića može da se pokrene postupak za pravno neosnovano bogaćenje.

Antić, koji je bivši radikal, a sada u SNS-u, kaže da je iznenađen postupkom svog bivšeg partijskog kolege.

"On je inteligentan čovek, nije glup. Čudi me da je tako nešto sebi dopustio", ocenjuje profesor.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu Miroslav Vesković kaže za "Pres" da će pogledati sva neophodna dokumenta u vezi sa „slučajem Martinović" i ako se utvrdi da ima nepravilnosti, biće razmatran na Etičkom odboru Univerziteta.

"Odbor će razmatrati to pitanje eventualnog falsifikovanja i dati preporuku da se protiv Martinovića pokrene disciplinski postupak na Pravnom fakultetu, koji donosi konačni sud u tom predmetu. Dajte mi samo malo vremena da pogledam taj slučaj" , kazao je Vesković.

Predsednik Nacionalnog saveta Srbije za visoko obrazovanje Srđan Stanković kaže da svaki univerzitet, pa i onaj u Novom Sadu, ima sud časti, koji treba da reaguje u slučajevima suprotnim pravilima profesionalne etike na fakultetima i ima mehanizam da propiše sankcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: