Održano suđenje vođi Obraza

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu održano je suđenje vođi ultradesničarske organizacije Obraz Mladenu Obradoviću. U novembru svedoči Labris.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2011.

00:18

Default images

On je u međuvremenu nepravosnažno osuđen na dve godine zatvora, zbog organizovanja nasilja tokom prošlogodišnje parade.

Pravnici podsećaju da se radi o zakonskom minimumu i da time pravosuđe šalje ohrabrujuće poruke nasilnicima.

Danas je svedočio Lazar Pavlović, predstavnik Gej strejt alijanse (GSA), koji je govorio o atmosferi koja je vladala uoči zakazane parade 2009.

Obraz i dalje plaši srpske homoseksualce. Lazar Pavlović iz GSA, potvrdio je na suđenju Mladenu Obradoviću da su članovi Obraza uticali na stvaranje opšte atmosfere straha srpskih gejeva i lezbejki, a da pravosuđe nije učinilo dovoljno da se to zaustavi.

Aktivnosti Obraza i Obradovića su, po njemu, predstavljale poziv na nasilje, zastrašivanje i doprinele su atmosferi straha, pa ni policija ni drugi državni organi nisu mogli da garantuju bezbednost učesnicima Parade.

Pavlović je tokom današnjeg suđenja još ukazao i na načela Obraza koja postoje na njihovoj internet prezentaciji, a u kojima se kaže, između ostalog, "zbog vaše izopačenosti bićete iskorenjeni".

"Sudovi, tužilaštva i ostale institucije moraju jasno da pokažu da su spremne efikasno da rešavaju ovakve postupke, jer će jedino tako jasno staviti do znanja da su ovakva dela neprihvatljiva i da se moraju oštro kažnjavati", rekao je Pavlović.

Takođe, parole i grafiti koji su se pojavili pred Paradu koja je trebalo da se održi 2009, kao što su one "Čekamo vas", po Pavloviću znače poziv na nasilje, diskriminaciju i huškanje na onemogućavanje slobode okupljanja.

Komentarišući tvrdnju Obradovića da se radi o "pozivu na pokajanje", Pavlović je rekao da nema zbog čega da se kaje.

"Ponosan sam na sve sto je Obraz činio i zahvalan sam Bogu što imam mogućnost da dam svoj doprinos za krst časni i slobodu zlatnu", rekao je Mladen Obradović.

Za organizaciju nasilja Mladen Obradović mogao je biti osuđen na kaznu od jedne do 12 godina zatvora, a to nije bio slučaj.

Inicijativa mladih za ljudska prava podseća da je zbog nereda prošle godine privedeno ukupno 207 osoba, dok je u pritvoru zadržano njih 100. Suđenje je počelo protiv 17 osoba,a svi su dobili minimalne kazne. Iz ove organizacije kažu da je najopasnije to što, umesto u zatvor, izgrednici dospevaju u žižu intresovanja javnosti na pogrešan način.

"Danas u Srbiji za to dobijate medijski prostor, a što je najopasnije postajete relevantan politički faktori, da možete da utičete na ono sto se u društvu dešava," kaže Maja Mićić iz Inicijative mladih za ljudska prava i dodaje da je, ipak, u državi svaki mehanizam zakazao da nam pokaže kako da se nasilje zaustavi.

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražiće u Skupštini Srbije odgovor na pitanje koliko je onih koji su pretili da će paliti Beograd i uhapšeno.

" Ako iza toga stoje ozbiljni učeni vojni stratezi, onda koliko je MUP uhapsio ljudi preventivno. Nula. Voleo bih to da čujem od Ivice Dačića. Jer to: sve smo znali, a nikog nismo uhapsili... a da oni to ne bi uradili, mi smo zbog toga obustavili deo upražnjavanja ustavnih prava delu populacije koji nikog ne ugrožava", rekao je Nenad Čanak, lider LSV.

U međuvremenu se oglasio i ministar policije Ivica Dačić i rekao da hapšenja uoči ovogodišnje zabranjene parade ponosa nije bilo, jer nije bilo dokaza za to, pošto operativni podaci koje je imala policija nisu dovoljni za sud.

Na današnjem ročištu nije se pojavio predstavnik organizacije Labris, pa je odbrana Mladena Obradovića insistirala na tome da se oni dovedu na suđenje, pošto su upravo oni pokušali da organizuju paradu 2009, dok je GSA, čiji je član Pavlović, izašla iz organizacionog odbora tokom pripreme Prajda.
Lazar Pavloviæ (u sredini), koji je danas svedoèio (Tanjug)
Goran Petronijević, branilac vođe Obraza, je kazao da ga čudi da se Obradoviću sudi po tome da je uticao na zabranu Parade 2009. pošto ona nikada zapravo nije ni zabranjena.

Suđenje se nastavlja 25. novembra, a u međuvremenu će biti poznato i da li će kao svedok biti pozvan ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ili neko od visokih zvaničnika MUP-a koji je u to vreme pregovarao sa organizatorima Parade, na čemu insistira odbrana.

Obradović je na prvom ročištu u julu negirao širenje mržnje i netrpeljivosti, pozvavši LGBT populaciju na pokajanje. Inače, pred Ustavnim sudom je na zahtev Tužilaštva u toku postupak za zabranu Obraza.

Obradović je prethodnih dana pozivao vlasti da zabrane "Paradu ponosa", čije je održavanje bilo planirano za sutra, ali je policija zabranila sve skupove ovog vikenda.

Vođa "Obraza" je, takođe, najavljivao da će istog dana organizovati skup podrške zdravoj porodici pod sloganom "Molitveni hod", koja je trebalo da počne liturgijom u Hramu Svetog Save.

On je u julu, na početku suđenja u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, negirao da je svojim aktivnostima širio mržnju i netrpeljivost prema pripadnicima homoseksualne orijentacije, ističući da "Obraz" ne zagovara mržnju već obnovu duhovnih vrednosti i pozvao homoseksualce na pokajanje.

Obradović je nedavno osuđen na dve godine zatvora kao organizator nereda prilikom održavanja "Parade ponosa" 10. oktobra 2010. godine.

Pred Ustavnim sudom u toku je postupak povodom zahteva tužilaštva da se "Obrazu" zabrani delovanje.

Homoseksualnost je u Srbiji dekriminalizovana 1994. godine, a Srpsko lekarsko društvo je 2008. godine u dopisu Labrisu navelo da homoseksualnost nije bolest, podsetio je lider Gej-strejt alijanse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: