NVO: Povlačenje pred desničarima

Više nevladinih organizacija je izrazilo žaljenje zbog zabrane skupova visokog rizika najavljenih za vikend, među kojima je bila i "Parada ponosa".

Izvor: Tanjug

Petak, 30.09.2011.

21:50

Default images

NVO su ocenile odluku o zabrani kao povlačenje države pred pretnjama ultradesničarskih organizacija.

Gej-strejt alijansa smatra da je policija o bezbednosnim rizicima održavanja "Parade ponosa" trebalo da razmišlja u prethodnim mesecima i da obezbedi uslove da ona bude nesmetano održana.

Ta nevladina organizacija zahteva od države da procesuira i sankcioniše sve nasilnike, ekstremističke grupe, organizacije i pojedince koji su u prethodnom periodu otvoreno pretili učesnicima "Parade ponosa", zbog čega je i doneta odluka o zabrani.

Građanske inicijative smatraju da nacionalnu bezbednost ugrožava pre svega nespremnost i nemoć državnih institucija da se obračunaju sa ekstremističkim grupama koje su najavile različite oblike nasilja.

Žene u crnom ocenjuju da je zabranom skupova najavljenih za vikend "država predala Beograd i Srbiju fašistima" i upozoravaju da nacionalšovinizam i klerofašizam ponovo postaju vladajuća ideologija u Srbiji.

Centar za praktičnu politiku smatra da organizatori "Parade ponosa" treba da Srbiju "tuže" Ustavnom sudu i Evropskom sudu za ljudska prava zbog nepoštovanja ustavom garantovanog prava na okupljanje.

Helsinški odbor za ljudska prava je "Paradu ponosa" ocenio kao test društvene i političke emancipacije države, i poručio da je odluka o zabrani skupova pokazatelj nemoći i neodlučnosti vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: