Dačić: Nećemo nerede i krv

Ivica Dačić rekao da je policija mogla upotrebom vatrenog oružja i vodenih topova omogućiti Prajd, ali da nije spreman na cenu da se izgube mnogi životi.

Izvor: B92

Petak, 30.09.2011.

17:30

Default images

"Hoćemo stabilan javni red i mir, nećemo nerede i krv u Beogradu i tačka", naglasio je Dačić.

"1. i 2. oktobra će policija zabraniti sve skupove, ne želim da izjednačim LGBT osobe koje žele svoj skup i nasilnike koji žele da ih spreče, ali nije samo stvar na policiji da vaspitava društvo", rekao je Dačić u emisiji "Između dve vatre" TV B92.

Odluka je obavezujuća za sve, nije proizašla iz toga da li se parada ponosa treba organizovati ili ne već je samo reč o bezbednosnoj proceni, kaže Dačić i ističe da to nije poraz MUP-a, već pokazatelj da policija radi svoj posao.

"Nije bilo dileme, jer ako imamo informaciju da se može očekivati veliko narušavanje javnog reda i mira, i procenom da se ako policija oštrije reaguje može sve pretvoriti u opšti haos, jedino možemo doneti odluku koju smo doneli", rekao je Dačić.

"Ustavno pravo je nesporno, ali po zakonu nadležni organ može da zabrani skup, Prajd se ne zabranjuje zbog suštine već zbog opasnosti ugrožavanja javnog reda i imovine", naveo je ministar policije.

"Mi ne kažemo da ne možemo da uradimo, ali znate kako možemo. Možemo upotrebom vatrenog oružja, vodenih topova, i gubiciam ljudskih života, ali da li je to cena? Sigurno nije cena dok sam ja ministar unutrašnjih poslova", rekao je Dačić.

Bezbednosne procene su ukazivale da bi tokom vikenda moglo da dođe do haosa na ulicama, ljudskih žrtava, a da su se ekstremističke grupe pripremale i za masovno oštećenje imovine.

"Ekstremističke grupe to shvataju kao krstaški rat. Ne možete braniti ceo Beograd i sve gradove, a došlo je i do sinergije raznih bezbednosnih faktora, slučaj u Temerinu, Sandžak, situacija na severu Kosova", naveo je Dačić, uz komentar da je odluka definitivna, i da važi za sve, pa i za Dragana Markovića u Jagodini.

Jedna od meta bi prema procenama bile i ambasade i strana konzularna predstavnioštva. Upitan kako će na odluku o zabrani reagovati evropski partneri Dačić je odgovorio.

"Ja sam ovom odlukom spasio njihove ambasade on ponovnog paljenja, ako im nije jasno. A sa druge starne spasio sam živote i onih koji bi učestvovali na prajdu", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

154 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: