"Rusija prenela stavove Srbije"

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić izjavio da je na sinoćnoj sednici SB UN Rusija prenela sve stavove Srbije u vezi sa situacijom na severu Kosova.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.09.2011.

11:19

Default images

Srbija traži odgovor i na pitanje ko je naredio vatru na civile i insistira na stavu da nijedan incident, ni narušavanje mira ni stabilnosti ne sme ostati nekažnjeno od Saveta bezbednosti, rekao je ministar Jeremić Radio-televiziji Srbije.

Jeremić je ocenio da je NATO odgovoran za situaciju na severu Kosova i da Srbija traži odgovor na pitanje ko je naredio upotrebu vatre protiv civila na administrativnom prelazu Jarinje.

"Tražimo odgovor na pitanje ko je naredio upotrebu vatre protiv civila. Nijedan incident, ni narušavanje mira i stabilnosti ne sme ostati nekažnjen od strane Saveta bezbednosti", rekao je Jeremić.

On je kazao da NATO snosi punu odgovornost za takvu situaciju i dodao da se "nigde u Evropi ne puca na civile, osim u Srbiji i to na delu teritorije koji nije pod upravom naše vlade po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN".

"Nastavićemo da aktivnom politikom, aktivnom diplomatijom sprečavamo pokušaje toga da budemo optuženi za ono što očigledno nema veze sa Vladom Srbije", najavio je Jeremić.

"Upozoravali smo, održali smo nekoliko važnih sastanaka, uključujući i sednice Saveta bezbednosti, gde smo upozoravali da može da dođe do ovakvog razvoja situacije na terenu", dodao je ministar spoljnih poslova Srbije.

"Oni koji su se oglušili o sva naša upozorenja, a to je, pre svega, NATO, snose punu odgovornost za ono što se danas dešava u pokrajini", zaključio je Jeremić.

Podsetimo, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sinoć je završio hitne konsultacije o situaciji na severu Kosova, ali bez zajedničkog stava. Pošto su se konsultacije odvijale iza zatvorenih vrata detalji tih razgovora nisu poznati javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: