Lavrov: Destabilizacija severa KiM

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov pozvao na obustavljanje akcija koje destabilizuju situaciju na Kosovu. Jelko Kacin: Situacija na severu Kosova neodrživa.

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2011.

18:49

Default images

Lavrov je o najnovijim zbivanjima na severu Kosova razgovarao sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, koje je u toku.

Ministri su razmotrili aktuelne međunarodne probleme i situaciju na Balkanu, a posebna pažnja posvećena je Kosovu, gde se situacija naglo zaoštrila, preneo je Itar tas.

Lavrov je ponovo podvukao potrebu "da sve međunarodne misije strogo poštuju Rezoluciju 1244 SB UN i prekinu akcije koje nose opasnost od dalje destabilizacije situacije".

"Tokom razgovora razmatrana su pitanja daljeg kompleksnog razvoja rusko-srpskih odnosa i potvrđena je obostrana težnja da se realizuju sporazumi u trgovinsko-ekonomskoj, kulturnoj i drugim oblastima bilateralne saradnje", saopštilo je Ministarstvo.

"Nasilje pokazuje da je stanje na severu neodrživo"

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da je današnje izbijanje nasilja na prelazu Jarinje jasan pokazatelj da je sadašnja situacija na severu Kosova neodrživa.

Na severu Kosova na administrativnom prelazu Jarinje došlo je do okršaja okupljenih Srba i pripadnika Kfora, u kojem ima ukupno 11 povređenih na obe strane.

Najviši srpski zvaničnici osudili su upotrebu sile nad Srbima, dok je iz kancelarije visoke predstavnice EU poručeno da Brisel snažno osuđuje nasilje protiv međunarodne zajednice na severu Kosova.

Pokušaji "balvanizacije" severa Kosova ne vode nikuda, osim destabilizaciji stanja i pogoršanju uslova u kojima živi srpska zajednica na Kosovu, rekao je Kacin.

Građani, ali pre svega politički lideri, moraju da razumeju da Kfor obavlja svoj posao, profesionalno i u skladu sa svojim mandatom, dodao je on.

Srpski zvaničnici, prema njegovim rečima, takođe, snose odgovornost da uvere srpsku zajednicu na Kosovu da im ne preti proterivanje.

Međutim, podizanje tenzija i izazivanje nasilja neizbežno vraćaju slike iz 1991. godine i sećanja na izbijanje rata u bivšoj Jugoslaviji, koji je počeo balvanizacijom i završio se kolonama izbeglica iz Hrvatske, navedeno je u saopštenju uz Kacinove kancelarije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: