Suzavac na Jarinju

Pripadnici američkog kontingenta Kfora uz suzavac rano jutros razbili barikadu na alternativnom putnom pravcu koji od Jarinja vodi prema centralnoj Srbiji.

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2011.

07:50

Default images

Kako su agenciji Beta rekli ljudi koji su noć proveli na barikadi, vojnici su bili brutalni, bacili su suzavac i vezali momke koji su bili tamo. tu našli.

Jednom od njih lekarska pomoć ukazana je u bolnici u Raški. Četvorica Srba su privedeni pa pušteni i svima koji se približe bodljikavoj žici koju postave vojnici prete hapšenjem.

Jedinice Kfora rano jutros su pokrenule novu akciju uklanjanja barikada na administrativnom prelazu Jarinje i privremeno uhapsile više lica.

Ovaj put vojnici Kfora su započeli uklanjanje barikade od zemlje i šljunka na putu oko njihove baze iznad administrativnog prelaza Jarinje, na alternativnom putu.

Đaci jutros nisu otišli u škole, zaposleni koji rade u Lešku i Leposaviću i na posao idu ovim alternativnim putnim pravcem doživeli su maltretiranja, jedan prosvetni radnik bio je vezan i šikaniran pa je odustao od odlaska na posao.

Osim desetak meštana iz kuća pored puta, nikoga nema na ovoj deonici.

Nema ni novinarskih ekipa jer vojnici ne dozvoljavaju snimanje. Kamerman televizije Most iz Zvečana jedva je umakao i spasao kameru.

Takođe, Kfor od jutros hapsi sva lica koja koriste alternativni put oko Jarinja. Jutros posle 7 časova nemački vojnici lišili su privremeno slobode dva lica koja su se našla na tom putu iz pravca Raške.

Načelnik civilne zaštite u Leposaviću Radomir Bogdanović je, takođe, uhapšen i dalje se nalazi u bazi Kfora iznad prelaza Jarinje, dok su ostali pušteni na slobodu. Ovaj putni pravac je blokiran, a situacija je napeta.

Inače noć na drugim barikadama na severu Kosova protekla je mirno posle sinoćne akcije Kfora na Jarinju u kojoj je uklonjena barikada od peska.

Srbi koji su se u velikom broju okupili u blizini administrativnog prelaza uspeli su da tokom noći postave novu barikadu na glavnom putu ka Rudnici, a dežurali su i na alternativnom putnom pravcu koji taj deo severnog Kosova povezuje sa centralnom Srbijom.

I na ostalim barikadama, u Ibarskom Kolašinu, Kosovskoj Mitrovici i Rudaru kod Zvečana bilo je mirno, a dežurni građani su sa pažnjom pratili šta se događa na krajnjem severu Kosova.

Uklanjanje barikade na Jarinju doživeli su kao još jednu provokaciju Kfora pred predstojeći dijalog u Briselu.

Snabdevanje osnovnim životnim namirnicama i dalje se obavlja alternativnim putnim pravcima, što je, kako kažu trgovci, uticalo da svi proizvodi na severu Kosova poskupe.

Građani ipak ne prave zalihe i veruju da će se kriza koja traje više od deset dana rešiti dijalogom i dogovorom i da će se posle dva meseca normalizovati život.

Pripadnici Kfora okončali su u ponedeljak uveče akciju uklanjanja barikade od šljunka, ali su lokalni Srbi nedaleko odatle brzo postavili novu barikadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: