Njujork: Otvoren Islamski centar

U Njujorku otvoren Islamski kulturni centar, blizu nekadašnjih „Kula bliznakinja”. Centar će imati školu, sportski i umetnički studio i džamiju.

Izvor: Beta, AP

Četvrtak, 22.09.2011.

13:25

Default images

Islamski kulturni centar nazvan „Park 51” otvoren je u Njujorku, u blizini nekadašnjeg Svetskog trgovinskog centra, srušenog u terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine. Svečanost kojoj je u sredu, 21. septembra, prisustvovao veliki broj posetilaca, prošla je mirno.

Sama najava izgradnje islamskog centra je svojevremeno izazvala veliku buru u javnosti pošto se objekat nalazi nekoliko stotina metara od srušenih „Kula bliznakinja”.
Šarif el-Gamal: Projektant centra blizu „Nulte taèke” (Foto: Beta/AP - 24.08.2011.)
Projektant centra Gamal el-Šarif priznao je da je napravljena „neverovatna greška zato što u projekat od početka nisu uključene porodice žrtava”.

Centar je otvoren za članove svih verskih zajednica, a u njemu je i spomenik žrtvama 11. septembra.

Zgrada centra još nije potpuno završena, a predviđeno je da u njoj budu, između ostalog, i prostor za obrazovanje, sportski objekti i umetnički studio, kao i džamija.
„Park 51” otvoren za sve veroispovesti (Foto: ICCNY)
Projektant je dodao i da je džamija u donjem delu Menhetna bila neophodna jer hiljade muslimana žive ili rade u blizini.

U samoubilačkim terorističkim napadima otetim avionima na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu 11. septembra 2001. poginulo je gotovo 3.000 ljudi. Zgrada Pentagona je neznatno oštećena, a dve kule od 410 metara u njujorškoj poslovnoj četvrti Menhetn su potpuno srušene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: