Uhapšena tri bivša pripadnika JSO

Danas sprovedena akcija hapšenja trojice pripadnika nekadašnje JSO zbog pobune te jedinice u novembru 2001. Oni su i danas zaposleni u MUP-u.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 20.09.2011.

16:10

Default images

Policija je privela na informativni razgovor tri bivša pripadnika Jedinice za specijalne operacije u okviru istrage o pobuni te jedinice u novembru 2001.

Privedeni su nekadašnji pomoćnik komandanta JSO zadužen za kontraobaveštajni sektor, a sada pripadnik BIA Veselin Lečić, pripadnik Žandarmerije Mića Petraković i žandarm iz Protivterorističke jedinice Vladimir Potić.

Ministar policije Ivica Dačić je potvrdio hapšenja.

Potić je inače jedan od prvih pripadnika JSO koje je šira javnost mogla da čuje i vidi na konferenciji za novinare uoči pobune Crvenih beretki.

Pre nego što su 8. novembra 2001. izašli na ulice, pripadnici JSO su otkazali poslušnost, zbog hapšenja braće blizanaca Banović optuženih u Hagu.

Oni su danas privedeni u prostorije Policijske uprave Beograd u Ulici 29. novembra. Njima može da bude određeno policijsko zadržavanje, a mogli bi i da posle davanja iskaza budu pušteni na slobodu.

Tokom dana je bilo informacija da su privedeni i Dragan Krsmanović i Dragiša Radić, što za sada nije potvrđeno.

Hapšenje su obavile specijalne jedinice policije, po nalogu Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Ovo je početak hapšenja koja bi trebalo da dovedu do otkrivanja političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića, ubijenog 12. marta 2003.

U akciji koja je počela oko 15 sati, uhapšena su petorica nekadašnjih oficira JSO pod sumnjom da su učestvovali u organizovanju pobune Crvenih beretki novembra 2001. godine.

B92 saznaje i da su novom istragom o pozadini ubistva premijera Đinđića obuhvaćeni i bivši komandant te jedinice Milorad Ulemek Legija, kao i Zvezdan Jovanović i Dušan Maričić Gumar, koji su već u zatvoru gde služe maksimalne kazne zbog ubistva premijera, ali i drugih krivičnih dela.

Kako su naveli izvori B92, istraga pokušava da izbegne bilo kakve političke kvalifikacije već se usmerila samo na lica koja su zaista organizovala pobunu Crvenih beretki.

Ministarka pravde Snežana Malović najavljuje da su ova privođenja početak rasvetljavanja ubistva premijera.

Gostiujući u Vestima B92, lider LDP-a Čedomir Jovanović je izjavio dačinjenica da su privedene osobe još aktivne u bezbednosnim službama, govori o slabosti demokratskog sistema.
Crvene beretke (Fonet, Arhiva)
Takođe, u tužilaštvu B92 saznaje da je specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević podneo i nove prijave za sve one koji su lagali tokom suđenja za ubistvo premijera Đinđića, a bili su ovlašćena lica i govorili su u ime državnih organa i institucija.

Hapšenje obavljaju specijalne jedinice policije, po nalogu specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Policija navodi da je od petorice uhapšenih, Veselin Lečić sada pripadnik BIA, a nekada je bio pomoćnik komandanta JSO zadužen za kontraobaveštajni sektor. Navodi i da su Mića Petraković i Dragoslav Krsmanović sada pripadnici Žandarmerije, Vladimir Potić je žandarm iz Protivterorističke jedinice, dok je Dragiša Radić, sada penzioner.

Sva ova imena nalaze se u krivičnoj prijavi Srđe Popovića, advokata Mile Đinđić, podnetoj 11. novembra prošle godine.

Popović je tada rekao da ta krivična prijava može da pomogne istrazi o političkoj pozadini atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003.

"To je jedno teško krivično delo protiv Ustava i bezbednosti koje je ostalo neistraženo. A ta oružana pobuna, ona je u stvari bila uvod u atentat. I ja mislim da se u tom slučaju oružane pobune može naslutiti nešto i o političkoj pozadini samog atentata", rekao je Popović.

Kompletan sadržaj te prijave je prvi objavio B92.
Krivična prijava tereti Milorada Ulemeka, Zvezdana Jovanovića, Dušana Maričića i još četiri pripadnika komande nekadašnje JSO da su zajedno sa nekadašnjim vođom zemunskog kriminalnog klana Dušanom Spasojevićem novembra 2001. organizovali pobunu.

Jedinica koji je bila u sastavu MUP-a Srbije otkazala je poslušnost i pod punim naoružanjem i sa 24 borbena vozila hamer blokirala Gazelu tražeći da se hapšenje i izručenje haških begunaca reguliše zakonom.

U krivičnoj prijavi se navode i imena danas uhapšenih nekadašnjih pripadnika JSO.

Pozadinom ubistva premijera Zorana Đinđića pre državnih organa bavio se Insajder B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

156 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: