Palestina: SAD nisu ozbiljne

Predsednik Palestine Mahmud Abas je ubeđen da SAD nisu ozbiljne u pokušajima da se mir u Palestini postigne pregovorima, kaže palestinski zvaničnik.

Izvor: Tanjug

Subota, 17.09.2011.

19:50

Default images

Pokušaji da se u poslednjem trenutku Palestinska uprava odvrati od zahteva za priznanje države Palestine u UN i vrati pregovaračkom stolu s Izraelom, samo su ubedili Palestince da je prva opcija jedina moguća, izjavio je danas palestinski zvaničnik Nabil Šat.

Govoreći novinarima u Ramali, Šat je precizirao da plan koji su dostavila nedavno dva američka izaslanika nije ispunio nekoliko palestinskih zahteva i da je zato palestinski predsednik Mahmud Abas ubeđen da SAD nisu ozbiljne u pokušajima da se mir postigne pregovorima, prenele su agencije.

Američki izaslanici Denis Ros i Dejvid Hejl "došli su sa papirom koji je bio poslednja slamka" za koju je Abas trebalo da se uhvati, a čini se da je bio tako smišljen da bude odbijen, ocenio je palestinski zvaničnik.

U američkom predlogu navodno nije navedeno da su jevrejska naselja na okupiranoj teritoriji nelegalna, veh se njihovo prisustvo pripisuje demografskim trendovima od 1967. godine, nakon što je Izrael osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom i pojas Gaze.

Šat je precizirao da bi prihvatanje američkog predloga legalizovalo ta naselja.

Palestinska strana traži da Izrael obustavi svaku izgradnju u naseljima, ne samo na Zapadnoj obali, već i u istočnom Jerusalimu, kako bi se obnovili pregovori.

U više od 100 naselja na toj teritoriji i istočnom Jerusalimu živi skoro pola milona Jevreja među više od dva miliona Palestinaca.

Šat je ponovio da će Abas zahtevati puno članstvo u Savetu bezbednosti UN, posle čega će proteći nekoliko dana pre glasanja.

Međutim, on je rekao da ako SB odloži diskusiju o zahtevu, onda će se PU mozda obratiti Generalnoj skupstini UN da Palestina postane država posmatrač.

Očekuje se da će većina zemlja u GS glasati za palestinski zahtev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: