Tadić: Sprečiti ugrožavanje mira

Predsednik Srbije Boris Tadić upozorio da bi jednostrane akcije Prištine najavljene za sutra mogle ozbiljno da ugroze mir i stabilnost celog regiona.

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.09.2011.

07:44

Default images

"To mora da se spreči", rekao je Tadić danas, otvarajući Beogradski bezbednosni forum.

Predsednik Srbije je naveo da je jedino prihvatljivo rešenje za Kosovo ono koje bi proizašlo iz dijaloga u kojem bi bile prevaziđene razlike.

On je upozorio da će, u slučaju da Kosovo bude nezavisno, eskalirati konflikti u mnogim državama i da će kosovski presedan učiniti nepredvidim buduće odnose.

"Dešavanja na Kosovu teško su narušila osnove međunarodnih odnosa, a ako se to nastavi, taj sistem će biti trajno narušen", kazao je Tadić, kao i da bi to dalo legitimitet nasilnom otcepljenju i narušavanju granica jedne suverene države.

Osnovni princip međunarodnih odnosa je podrška i poštovanje teritorijalnog integriteta država i nenarušavanje granice, kazao je Tadić i naveo da bi šest principa međunarodnih odnosa time bilo ugroženo.

Tadić je poručio da je Srbija na vreme ukazala da jednostrane akcije Prištine ne mogu doprineti miru i stabilnosti kao i rešavanju problema između Srba i Albanaca.

"Pozivam i Srbe i Albance na uzdržanost i podršku dijalogu kao jedinom načinu na koji se ovaj istorijski problem može rešiti mirnim putem. Ovaj problem traje dugi niz godina, nije nastao juče niti će se okončati sutra, moramo imati mudrosti i strpljenja jer njegovo rešavanje neće biti lako“, rekao je predsednik Srbije. Srbija poziva međunarodnu zajednicu da da svu podršku dijalogu i mirnim i pravednim rešenjima do kojih se stiže dogovorom, kao i da spreči jednostrane akte nasilja koje najavljuje Priština, rekao je Tadić.

Ne postoji nijedan problem koji ne može biti rešen dogovorom, uključujući i pitanje prometa robe na administrativnim prelazima“, istakao je predsednik Tadić.

Predsednik Srbije pozvao je kosovske Srbe da ne reaguju na provokacije jer je njihov miran život i budućnost njihovih porodica najviši interes Srbije.

"Ovo nije stranačko pitanje i nijedna partija niti bilo kakva interesna grupa ne sme da manipuliše našim narodom na Kosovu i Metohiji u želji da ostvari svoj dnevno-politički interes. Nadležni organi države Srbije preduzimaju sve mere kako bi se incidenti izbegli i zaštitili naši gradjani i došlo do mirnog rešenja, u skladu sa Deklaracijom koju je usvojila Narodna skupština Republike Srbije 30. jula 2011. godine“, ocenio je predsednik Tadić.

Savet bezbednosti UN raspravljaće danas o Kosovu na sednici koja je sazvana na zahtev Srbije i Rusije.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin je uoči sednice izjavio da su planovi vlasti kosovskih Albanaca na severu Kosova veoma opasni i "daleko od demokratskih".

"Još puno posla u borbi protiv kriminala"

Tadić je takođe rekao da je kriminal jedan od najvećih izazova za državu i region i da Srbija neće štedeti napore da iskoreni tu pretnju.

"Niko neće ostati van zakona i nastavićemo bespoštednu borbu. Uradili smo mnogo, ali čeka nas još posla i očekujemo da se i druge države posvete borbi protiv kriminala kao što je to učinila Srbija", kazao je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao da je zapadni Balkan "priča o uspehu u nastajanju", da odnosi u regionu nikada nisu bili bolji i da će proces pomirenja biti završen.

"Moramo da posvetimo ogromnu energiju da izbalansiramo želje i potrebe i to je uloga države i onih koji je vode", kazao je on.

Tadić je naveo da međunarodnu scenu poslednjih godina karakteriše drastičan porast "karata, igrača i pravila" koji se istovremeno pojavljuju.

"Više ništa nije predvidljivo i zemlje poput Srbije moraju dobro da procene međunarodne okolnosti", rekao je predsednik Srbije.

"Šta nam je zajedničko, a šta nas razlikuje?"

Glavna tema skupa je "Balkan i globalna bezbednost: šta nam je zajedničko, a šta nas razlikuje?", a učestvuje više od 300 eksperata iz Srbije i inostranstva koji će diskutovati o najširem spektru aktuelnih bezbednosnih tema od interesa za region Zapadnog Balkana.

Drugog dana Beogradskog bezbednosnog foruma, koji organizuju Beogradski fond za političku izuzetnost, Evropski pokret u Srbiji i Beogradski centar za bezbednosnu politiku, biće održani brojni paneli.

Između ostalih, o globalnim bezbednosnim izazovima, evropskim bezbednosnim perspektivama, ulozi NATO-a u regionu, bezbednosnoj ulozi Turske, ulozi medija u stvaranju regionalne stabilnosti, bezbednosnoj saradnji u okviru Višegradske grupe i ulozi žena u bezbednosnim procesima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: