Preminuo Šandor Kepiro

Bivši mađarski fašistički oficir Šandor Kepiro, nedavno oslobođen optužbi za zločine u Drugom svetskom ratu, preminuo jutros. Vukčević: Pravda nezadovoljena.

Izvor: Tanjug

Subota, 03.09.2011.

13:10

Default images

Kepiro je imao 98 godina.

Kepiro je umro u bolnici u Budimpešti, ali llekari nisu naveli uzrok smrti, saopštio je njegov advokat Žolt Zetenji, javila je agencija AP.

Sud u Budimpešti je u julu zbog nedostatka dokaza oslobodio Kepira optužbi da je kao kapetan mađarske žandarmerije učestvovao u ubistvima Srba, Jevreja i Roma tokom Novosadske racije u januaru 1942.

Zahtev za sprovođenje istrage protiv Kepira podnelo je 2008. i Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji.

Proces protiv njega nastavljen je u maju ove godine, pošto su medicinski stručnjaci pravosudnih organa ustanovili da je fizički i mentalno sposoban da shvati šta se u sudnici dešava.

Kepiro se direktno teretio za ubistvo više desetina ljudi, čiji je identitet utvrđen, tokom Novosadske racije, među njima je bilo i jedanaestoro dece.

Vukčević: Nije zadovoljena pravda za žrtve

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izrazio je ogorčenje što u postupku protiv Šandora Kepira, koji je danas preminuo, nije došlo do pravosnažne presude, kojom bi se potvrdila njegova odgovornost za zločine u "Novosadskoj raciji".

"Žao nam je što nismo dobili pravosnažnu istinu u vezi sa tim zločinom i što nije zadovoljena pravda za žrtve", rekao je Vukčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: