Slučaj Haradinaj:ubijeno 30 svedoka

Oko 30 svedoka i članova njihovih porodica ubijeno je od 1999. do danas, u vezi sa ratnim zločinima bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, saznaje "Danas".

Izvor: Danas

Četvrtak, 01.09.2011.

01:04

Default images

Kako ovaj list nezvanično saznaje, u postupku protiv Haradinaja, tužilaštvo Haškog tribunala je izvelo 81 svedoka, od kojih su 34 dala iskaz pod zaštitnim merama. Takođe, izdato je 18 poziva pod pretnjom prinudnih mera i dva naloga za privođenje svedoka.

Kako tvrdi izvor lista "Danas", od zaštićenih svedoka ubijeni su Sadik i Veselj Murići i to 2002. u Peći, kao i Dželjadin Musaj, koji je ubijen u zasedi zajedno sa unukom kod benzinske pumpe Molika u okolini Peći 2005. Dželjadin Musaj je bio u programu za zaštitu svedoka. Osim Dželjadina, ubijena su i njegova braća Sadik, Ismet i Sinan Musaj i to u periodu od 1999. do 2005. Inače, Sadik Musaj i Veselj Murić bili su svedoci u slučaju Dukađini, na suđenju bivšim pripadnicima OVK, među kojima je bio i brat Ramuša Haradinaja, Daut. Oni su osuđeni za ubistvo četvorice pripadnika FARK-a, kojima je komandovao Tahir Zemaj. Okrivljeni su bili oficiri OVK u operativnoj zoni Dukađini, pod komandom Ramuša Haradinaja.

Na spisku ubijenih svedoka je i ime Kujtima Beriše, koji je bio označen kao jedan od potencijalno ključnih svedoka na suđenju Haradinaju, a koji je nastradao u saobraćajnoj nesreći 2007. u Podgorici.

List nezvanično saznaje i da se sumnja da je 2003. u zasedi u okolini Peći ubijen i Iljir Seljimaj, zajedno sa suprugom njegovog brata, kako bi bio sprečen da svedoči pred Tribunalom protiv Haradinaja. Naime, Seljimaj je bio jedan od svedoka na istom suđenju, kao i Sadik Musaj i Veselj Murić.

Sumnja se da je iz istog razloga ubijen u zasedi u okolini Peći i Tahir Zemaj, zajedno sa sinom i bratom Enisom i Hasanom. Zemaj je bio takođe jedan od ključnih svedoka na suđenju bivšim pripadnicima OVK u Prištini. Iste godine ubijeni su i Sabahete Toljaj, pripadnica KPS policije, sa svedokom Isufom Hakljajem, u zasedi, nakon čega je vozilo zapaljeno. Oboje su za vreme rata bili pripadnici FARK pod komandom Tahira Zemaja. Godinu dana ranije ubijen je i blizak saradnik Tahira Zemaja - Smailj Hajdaraj, isto u zasedi u okolini Peći. Takođe, 2002. od svedoka su ubijeni zajedno i Bekim Mustafa i Avni Eljezaj.

Prema nezvaničnim informacijama, na spisku likvidiranih potencijalnih svedoka iz bivše OVK i FARK-a su nekadašnji šef obezbeđenja Ibrahima Rugove Dževat Makoli, zatim predsednik Rugovinog DSK u Srbici Bekim Kastrati, zamenik šefa Rugovinog obezbeđenja Besim Dujaku, kao i oficiri KPS - Hajdar Ahmeti i Agim Makoli. U Peći su ubijeni i Smaj Eljezaj, otac ubijenog svedoka Avnija Eljezaja i Esat Tahiri. Oni su likvidirani u periodu od 2000. do 2004.

Među ubijenim saradnicima Rugove i Zemaja pre dolaska KFOR-a i UNMIK-a su i Fabri Hamiti, jedan od osnivača Rugovine partije DSK, Enver Maljoku, član predsedništva DSK, i Ahmet Krasnići, tada samozvani ministar odbrane Kosova.

"Danas" istovremeno podseća da je Haški tribunal nedavno saopštio da nije bio ubijen nijedan svedok sa suđenja bivšim komandantima OVK Ramušu Haradinaju i Fatmiru Ljimaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: