Preminuo Radoslav Stojanović

U Beogradu je preminuo Radoslav Stojanović (80), stručnjak za međunarodno pravo, diplomata i jedan od osnivača Demokratske stranke.

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2011.

16:32

Default images

Rođen je 1931. godine u Beogradu, gde se školovao i doktorirao na Pravnom fakultetu. Studirao je političke nauke u Parizu i specijalizirao temu međunarodnih sukoba u SAD.

Bio je profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu. Kao gostujući profesor držao je predavanja na mnogim univerzitetima, te i onim gde se školovao, na Harvardu, Jejlu, Sorboni.

Bio je jedan od osnivača Demokratske stranke, a potom i Demokratske stranke Srbije, čiji je član bio do 1994. U Srpski pokret obnove (SPO) je ušao 1996. Od 1992. bio je poslanik Skupštine Srbije.

Od januara 2005. bio je predsednik Pravnog saveta Ministarstva inostranih poslova SCG i koordinator ekspertskog tima za pripremu odbrane od tužbi Bosne i Hercegovine i Hrvatske protiv Srbije i Crne Gore.

Imenovan je za pravnog zastupnika SCG u sporu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu koji je pokrenula BiH.

Početkom 2006. godine bio je imenovan za ambasadora SCG u Holandiji.

Bio je predsednik Udruženja za međunarodne odnose u Beogradu i član Francuskog instituta za međunarodne odnose i Udruženja za međunarodne studije SAD.

Napisao je 12 knjiga, među kojima su: "Teorija međunarodnih odnosa", "Jugoslovenski federalizam", "Sila i moć u međunarodnim odnosima", "Jugoslavija, nacija i politika", "Spoljna politika Evropske unije", "Novi ustav Srbije" i "Srbija pred Međunarodnim sudom pravde".

Stojanović je bio razveden. Njegova ćerka Dubravka je profesorka istorije na Beogradskom univerzitetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: