Somaliji 350 miliona dolara pomoći

Članice Organizacije islamske saradnje (OIC) dogovorile su se da izdvoje 350 miliona dolara pomoći za sušom pogođenu Somaliju.

Izvor: B92

Sreda, 17.08.2011.

20:20

Default images

"Dogovorili smo se da izdvojimo 350 miliona dolara. Nadamo se da će za vrlo kratko vreme ta cifra biti povećana na 500 miliona dolara", rekao je Ihsanoglu na konferenciji za novinare po završetku vanrednog sastanka OIC u Istanbulu.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan pozvao je ranije da se obezbedi pomoć za sušom pogođenu Somaliju i uputio kritiku na račun bogataša i zapadnog kapitalističkog sveta.

"Ako vozite luksuzni automobil, trebalo bi da budete darežljivi prema ljudima koji gladuju", kazao je Erdogan u Istanbulu na vanrednom sastanku Organizacije islamske saradnje, sazvanom zbog problema gladi na jugu Somalije i u okolnim zemljama koje je pogodila suša.

"Nadam se da će napori (ove organizacije) pokrenuti uspavanu svest. Nadamo se da će zapadni svet, koji voli da se hvali svojim prihodom po glavi stanovnika, pokazati podršku za Somaliju", rekao je turski premijer tokom veoma energičnog 30-minutnog govora na sastanku organizacije koja okuplja 57 država.

"Mi dolazimo iz zajednice proroka (Muhameda), koji kaže da ne može mirno da se spava ako je naš sused gladan", poručio je Erdogan, koji će sutra otputovati u Somaliju zajedno sa svojom porodicom kako bi skrenuo pažnju međunarodne zajednice na izuzetno tešku situaciju u kojoj se ova zemlja nalazi.

Erdogan će u Somaliji obići izbegličke kampove za smeštaj ugroženog stanovništva, a pridružiće mu se i ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu sa svojom porodicom.

Suša i glad pogodile su skoro 12 miliona ljudi širom Somaije, Kenije i Etiopije, a Somalija se nalazi u najtežoj situaciji, jer je Rog Afrike pogodila najveća suša u poslednjih 60 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: